A talajlakó baktériumok, sugárgombák, gombák, enzimjeik segítségével bontják el a talajba került szerves anyagokat. Mivel a növény-maradványok különböző mennyiségben tartalmaznak cukrokat, fehérjéket, keményítőt, zsírokat, cellulózt, hemicellulózt és lignint, ezért a bontásuk sebessége és hatékonysága is változó.
Természetes viszonyok közt ez a folyamat akár években is mérhető…
A napraforgó- és kukoricaszár, melyekben nagyobb mennyiségben található a nehezen lebontható lignin, természetes viszonyok között 2-3 év alatt, a repce és a kalászosok szára – amelyek kevesebbet tartalmaznak ebből a bonyolult kémiai összetételű szerves anyagból – néhány hónap alatt, mikroorganizmusok tevékenysége révén bontódik le a talajban.
Gyorsítható-e ez a folyamat?
Ahhoz, hogy a tarlón maradt szármaradványok megfelelő mértékben lebontásra kerüljenek és a bennük található tápanyagokat (mikro-, mezo-, és makrotápelemeket) a következő növénykultúra hasznosíthassa, célszerű és javasolt a tarlóbontó készítmény használata. A folyékony, cellulózbontásra szelektált, élő baktériumtörzseket tartalmazó készítmények segítségével biztosítani lehet a jelentős tápelem-tartalommal rendelkező szár- és gyökérmaradványok megfelelő mértékű lebontását, hozzájárulva ezzel a talajszerkezet javulásához. A szármaradványokban rejlő tápanyagforrások felhasználásával a kijutatott műtrágyák mennyiségét is jelentősen csökkenthetjük.
A Phylazonit Tarlóbontó készítményben lévő baktérium törzsek nem csak a tarló újra hasznosításával gazdagítják a talaj tápanyag készletét, hanem segítenek a talajban már lekötődött tápanyagok feltárásában is. A könnyen, gyorsan lebomló növényi részek tenyészidőszakon belül visszakerülnek a tápanyagok körforgásába, a lassan lebomló szervesanyagok pedig a humuszképződés folyamatát segítik elő.
A Phylazonit Technológia első lépése tehát a tarlóbontás, amellyel a talaj, mint termesztő közeg állapotát is javítjuk, ezáltal
- könnyebb művelhetőséget,
- jobb vízgazdálkodást,
- aktívabb talajéletet,
- magasabb mobilizált tápanyag szintet érünk el,
- valamint általánosan tudjuk csökkenteni a gombák fertőzését, így ez az első lépés az egészséges élelmiszer alapanyagok előállításához.
Lépjük közösen a szemléletváltás útjára!
További információkért keressen bennünket a következő elérhetőségeken!
https://phylazonit.hu/keresse-tanacsadoinkat/