Fókuszban az őszi búza és a tavaszi növények termésének megalapozása!
green grass field under white clouds during daytime
Photo by MΛTΞ on Unsplash

Fókuszban az őszi búza és a tavaszi növények termésének megalapozása!

Ha NPK akkor nincs más megoldás, kompaktált GENEZIS NPK!


Javában zajlik a kukorica betakarítása, de azért előre is kell nézni! Az október egyrészt az őszi búza vetéséről, másrészt a tavaszi kultúrák őszi alaptrágyázásról is szól! Az idő szorít, mivel alaptrágyát csak a tarlóra (kukorica, napraforgó) vagy a magágykészítés előtt lesz lehetőség kiszórni, nem engedhetjük meg magunknak, hogy gyenge minőségű, vízben nehezen oldódó bizonytalan eredetű NPK készítményeket válasszunk! Óva intenénk mindenkit a könnyen frakcionálódó egyenetlen hatóanyageloszlást és heterogén állományt eredményező fizikai kevert műtrágyáktól.

Mire van szükségünk?

Jól szórható, kiváló vízoldékonyságú és garantáltan azonos összetételű szemcséket tartalmazó Genezis NPK műtrágyára!

A műtrágyaszóró beállítása után garantáltan egyenletes lesz a keresztirányú szóráskép, nem lesz csíkos a búza! A mennyiség is fontos, a stabil 7-9 t/ha termésmennyiséghez a tápanyag-utánpótlásban is szintet kell lépnünk! Talajvizsgálatra alapozott Genezis ProPlanta szaktanács alapján trágyázzunk! De az is fontos, hogy ne lepődjünk meg azon, ha 8 t/ha feletti termésszintnél a technológia már 140-170 kg/ha nitrogént 80-100 kg/ha foszfort vagy kötöttebb talajokon, homokos területeken akár hasonló mennyiségű káliumot ír elő. Az idei év bizonyította, hogy aki komolyan vette az őszi búza trágyázását ott nem volt ritka a hektáronkénti 8-10 tonna! Ehhez jöjjön akkor a Genezis NPK 10-20-10 + 13,8% CaO + 2,1% MgO melynek magas, 20% kéntartalma (SO3) a jó szárszilárdság, télállóság, és stressztűrő képesség záloga is egyben. A gyengébb kálium ellátottságú talajokra használjuk a Genezis NPK 4-24-24 + 13% CaO vagy a Genezis NPK 8-15-15 + Bór + 12% CaO, 3% MgO, 17% SO3 műtrágyákat.

Lássuk a tavaszi vetésű kultúrák nagy terméseinek megalapozását! De miért ősszel?

Nitrátérzékeny területeken november 30-ig szórhatunk földjeinkre trágyát, ezért az őszi alapművelés után a tavaszi vetésű kultúrák alá ki tudjuk juttatni a foszfor és kálium hatóanyag teljes mennyiségét, elkerülve ezzel a tavaszi munkacsúcsot. A foszfor őszi kijuttatása azért is jó megoldás mert a foszfor gyakorlatilag egyáltalán nem vándorol a talajban, jelentősebb kálium vándorlás pedig csak homoktalajok esetében csapadékos őszi-téli félév során fordulhat elő. Bár a talajban jelentős mennyiségű foszfor található, ebből mindössze 1-2 kg/ha van jelen felvehető formában. A talaj felvehető kálium tartalma is jelentős, de legnagyobb hányada agyagásványokhoz kötve található. Hogy mikor válhat ez a készlet felvehetővé azt az időjárási körülmények nagyban meghatározzák. Ezért sokszor jó káliumellátottságú de vályogtól kötöttebb talajokon indokolt kapás kultúrák alá a legalább közepes adagú káliumtrágyázás. Lekötődése aszályos időjárás esetén, illetve a káliumtrágyázás több évig történő elhagyása következében komoly gondot jelent, mely csak a teljes mértékben vízoldható káliumtartalommal rendelkező Prémium Genezis NPK műtrágyákkal orvosolható. A tavaszi kultúrák alá a foszfort és a káliumot érdemes tehát az ősz folyamán kijuttatni, azonban még ez után is lehetőség lesz tavaszi starter foszfortrágyázásra.

Jöjjenek a műtrágyák!

A Genezis PK 10-2014,2% CaO, 9,9% MgO és a Genezis PK 10-28 14,3% CaO, 6,2% MgO, melyek magas kalcium és magnéziumtartalmukkal hozzájárulnak a tavaszi vetésű növények jelentős kalcium és magnéziumigényének biztosításához, valamint a talajszerkezet javításához, illetve pH stabilizálásához, savanyú talajok kémhatásának javításához! Ráadásul savanyú talajokra mindkét műtrágya kiszórása kifejezetten ajánlott, mert ilyen körülmények közt a növények foszfor felvétele jelentős mértékben gátolt! (x)

Látogasson el weboldalunkraés keresse termékeinket üzletkötő kollégáinknál!

Ne hagyd ki!