A NAK Szántóföldi Napokat választotta helyszínéül a Duplitec Kft. és a KITE Zrt. az együttműködési megállapodásuk aláírására és egy látványos drónos bemutató megszervezésének 2021. június 9-én. Ettől kezdve a KITE Zrt. viszonteladójává vált a DJI felvételező (Phantom, Mavic és Matrice), valamint a kijuttató drónoknak (DJI Agras sorozat).

A Big Data korában a mezőgazdaságban is egyre nagyobb jelentőséggel bír, hogy milyen minőségű és mekkora mennyiségű többletinformációt tudunk gyűjteni a tábláinkról. A modern technológia vívmányai lehetővé teszik, hogy az intelligens szenzorokkal ellátott erő- és munkagépek ±2,5 cm-es pontosság mellett dokumentálják a tábla- és egyes növény adatokat (domborzat, kijuttatott műtrágya- és növényvédőszer-dózis, hozaminformációk stb.), emellett rögzülnek a gépek üzemeltetési paraméterei is. Fontos agronómiai információ a gazdálkodó számára a növény fejlődésének nyomon követése, a fenológia időbeli alakulása. Az űrtávérzékelésben alkalmazott földmegfigyelési műholdak hetente akár több nagy felbontású űrfelvételt készítenek, amelyek megfelelő feldolgozásával fontos információkat kaphatunk a kultúrnövényeink fejlődéséről. Egyes speciális vizsgálatokhoz viszont ezeknek a felvételeknek a térbeli felbontása nem elegendő.

A pilóta nélküli légijárművek (Unmanned Aerial Vehicle – UAV) egyre jelentősebb térhódítása nemcsak a hobbiszintű, hanem a professzionális felmérő és munkavégző/beavatkozó eszközök piacán is jelentkezik. A távirányítású drónok megjelenése az 1930-as évekre tehető, polgári célokra szélesebb körben a 2000-es évek elején, a mezőgazdaságban pedig a 2010-es éveket követően kerültek felhasználásra. A nemzetközi statisztikák szerint a mezőgazdaságban alkalmazott (felmérő és beavatkozó) drónok száma az elkövetkezendő években exponenciális mértékben fog növekedni.

A drónokkal gyorsan és pontosan tudunk olyan részletgazdag felvételeket készíteni, amelyek térbeli és optikai elemzések alapja lehet. Az elmúlt években számos olyan felmérést végeztünk, ami a gazdálkodó számára költségcsökkentést és többletjövedelmet jelentett. A drónfelvételeket elemezve az agrotechnológiai hibák, a vízgazdálkodási szélsőségekből eredő vegetációs sajátosságok, kártevők, kórokozók, gyomok foltszerű megjelenése pontosan lehatárolható, amely az esetleges beavatkozások alapjaiként szolgálhatnak.

Attól függően, hogy mi a felvételezés célja (vegetációelemzés, domborzatmodellezés stb.), milyen szenzorokkal végezzük a felmérést (RGB kamera, multi- vagy hiperspektrális kamera, hőkamera, LiDAR stb.), szükséges a felmérő drónt beállítani (haladási és oldalirányú átfedések, repülési magasság stb.).

A felmérő drónok adatait különböző térinformatikai szoftverekben feldolgozva segítségünkre van az agronómiai döntések meghozatalában. Ha rendelkezünk szakaszolásra alkalmas munkagéppel, akkor a feldolgozott térképek betáplálhatók a traktor fedélzeti számítógépébe, majd az adott beavatkozás pl. foltkezelés formájában végrehajtható a területen (1. ábra).

1. ábra: Adatból információ – a drónfotótól a kijuttatási térképig

Forrás: Kite


Ma már egyre szélesebb azon UAV-k köre, amelyek bizonyos szintű beavatkozásra is képesek. Ezek a drónok változtatható dózisban juttatják ki a növényvédő szert, műtrágyát/lombtrágyát a kultúrnövény vegetációs tulajdonságait figyelembe vevő módon. A felvételező drón a terepen felméri az állományt, legyen az szántóföldi vagy gyümölcsös. A megfelelő teljesítményű hordozható számítógéppel az adatok azonnal feldolgozhatóak és betáplálhatóak a beavatkozásra képes eszköz memóriájába, ami ezután automata kijuttatást képes végezni.

​Felmérő és beavatkozó drón

Forrás: Kite

A KITE Zrt. kutatás-fejlesztési és gyakorlati célokat is figyelembe véve, saját drónflottát alakított ki, melynek célja az adott mezőgazdasági tábláról gyűjthető többletinformációk bővítésének köre. Jelenleg az 5 KITE régióban a Kiemelt Szolgáltatási Igazgatóság precíziós gazdálkodási szaktanácsadói egy-egy DJI Phantom 4 Pro V2.0 típusú felmérő drónnal állnak a gazdálkodók rendelkezésére; míg az Innovációs Főigazgatóság kutatás-fejlesztési oldalról DJI Phantom 4 Multispectral felvételező drónnal és hozzá Agras T16 beavatkozásra képes eszközzel rendelkezik. Mindkét eszköz saját RTK bázissal rendelkezik, amely pár centiméteres pontosságot biztosít a felvételezések és beavatkozások során. Kutatásaink segítenek az eszközök hatékonyabb használatában és pontos helyük, valamint szerepük megtalálásában a mai modern mezőgazdasági üzemben.

Fontos megjegyezni, hogy a drónok alkalmazása mára törvényi szabályozás alá került. A felvételező drónokhoz elégséges lehet a nyílt (ezen belül A2) kategória megszerzése. A jogosítványhoz az érdeklődők több tanfolyam közül tudnak válogatni - például a Duplitec Kft-hez tartozó MyDroneSchool képzésközpont portfóliójából. A vizsgát minden esetben a KTI (Közlekedéstudományi Intézet) keretein belül kell letenniük a pilótajelölteknek. A 25 kg-nál nagyobb és több kilométerre repülni képes eszközök esetében művelettípustól függően bejelentés vagy engedély beszerzése szükséges.

A gépkezelői oktatást/beüzemelést az első időkben a Duplitec szakértő kollégái végzik, azonban a KITE Zrt. célja, hogy idővel teljeskörű szolgáltatást tudjon a drónok mellé kínálni. Az alkatrész-ellátásban is részt vesznek, illetve, később, amennyiben szervizük megkapja a szervizoktatást, a nem garanciális javítási és karbantartási munkákat is el tudják vállalni.

The Conversation

Friss

123rf

Tengeri sikerek, hatszorosan

Állami minősítést kapott az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézet (ATK MGI) kukoricanemesítési osztályának hat fajtajelöltje és egyúttal felkerült az Európai Unió közös fajtalistájára - közölte az ELKH az MTI-vel.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!