Hét napra vonatkozó időjárás-előrejelzés érkezett
Fotó: Shutterstock

A strandolással egy darabig várnunk kell

A folytatásban az eddigiekhez hasonló, nagy területet érintő csapadék nem várható, azonban csütörtök estig elszórtan előfordulhatnak záporok, zivatarok. Egyelőre hűvös marad az idő, számottevő melegedés csak a hétvégén valószínű.


Hűvös, de szárazabb idő jön

A folytatásban nyugodtabb időre van kilátás. A mai naptól csökken a csapadékhajlam, csak elszórtan lehet egy-egy zápor, zivatar, nagyobb számban csütörtökön egy front átvonulásához kötődően, majd péntektől országszerte száraz idő valószínű. A szél is mérséklődik, ma még nagy területen, a hét további részében csak helyenként várhatók élénkebb széllökések. A sáros talajfelszínek száradása, szikkadása lesz a jellemző a hét további részében.

Kánikula nem vár ránk egyelőre, a hét első felében az évszakhoz képest hűvös időre van kilátás, csak lassan melegszik az idő. A legmelegebb órák hőmérséklete a hét közepén is csak 21-26 fok között alakul, számottevő melegedés a hétvégétől várható, amikor helyenként már 30 fok fölé emelkedik a hőmérséklet – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Így alakult az előző napok időjárása

A mögöttünk álló héten kedden a Dunántúlon hullott többfelé bőséges csapadék, majd csütörtökön és pénteken a záporok, zivatarok az ország északi részére is kiterjedtek, a hétvégén pedig az Alföld is megázott. A zivatarokat többfelé kísérte felhőszakadás és viharos szél is. Az elmúlt öt nap csapadékösszege az ország északi, északnyugati felén nagy területen meghaladja a 40, helyenként a 100 mm-t is, és csak Baranyában és Fehérgyarmat térségében esett kevesebb, mint 10 mm ezen időszak alatt. A tíz napos csapadékösszeg is csaknem országszerte meghaladja a sokéves átlagot, sokfelé hullott 50-100 mm, ami akár a kétszerese az ilyenkor szokásos mennyiségnek. A talaj felső rétege sokfelé telítődött nedvességgel, az Alföld rosszabb vízáteresztő képességű talajain belvízfoltok is kialakultak. A nyugati és az északi országrészben a mélyebb rétegek is alaposan átnedvesedtek, az Alföldön azonban továbbra is vannak szárazabb foltok.

A hőmérséklet elég változatosan alakult. A hét első felében még országszerte mérsékelten meleg idő volt a jellemző 25-30 fokos csúcsértékekkel, majd csütörtöktől egy hullámzó frontrendszer osztotta ketté az országot. Pénteken és szombaton nyugaton mindössze 19-22 fok közötti értékeket mérhettünk, miközben a keleti, délkeleti országrészben 34-37 fokos fülledt hőség volt jellemző. Vasárnap a hidegfront mögött már országszerte lehűlt az idő, az ország keleti felén 10-14 fokkal esett vissza a hőmérséklet.

Mi a helyzet a mezőgazdasági területeken?

A búza aratása jellemzően már befejeződött, a tarlók tárcsázása is sokfelé megtörtént már. A hosszabban kint maradt termés már többször megázott, a minősége így egyre romlott.

A kukorica sokfelé igen szépen fejlett, Miskolc térségében nem ritka a 3 méteres állománymagasság és a dupla csövek sem. Júliusban minden csapadék rendkívül sokat számított ennek a kultúrának is, a Dunántúlon és északkeleten nagy területen megkapta az ideális 100 mm havi csapadékot, de az ország középső részén csak 20-40 mm-t. Augusztus első hetének bőséges csapadéka országszerte igen jót tett a szemfejlődés állapotában járó állományoknak. A napraforgó a legtöbb helyen már elvirágzott, a magképződés állapotában van. Miskolc térségében ez utóbbi növény is igen jól fejlett.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszeg jelenleg többnyire 950 és 1100 foknap között alakul, az alacsonyabb értékek északon és nyugaton, a magasabbak délkeleten vannak, az országon belüli különbség egyre nő. Az összegzés kezdete óta folyamatos elmaradásban van a hőösszeg. A tavalyi évhez képest mintegy 70-130 foknap a hiány, a sokéves átlaghoz képest viszont már csak 0-50 foknap. Ez azt jelenti, hogy a növények fenológiai fázisai pár nappal később következnek be a szokásosnál.

Ne hagyd ki!