A kivi mellett a magyar fügetermesztés felvirágoztatásán is dolgozik egy fiatal kutató. Nagyjából 450 fügefajtát vizsgál jelenleg azért, hogy kiválassza közülük a hazai viszonyokhoz leginkább megfelelőket.
Jövője lehet hazánkban a füge termesztésének
Miklós Ákos Márton kutató alakította ki Magyarország első üzemi méretű kiviültetvényét Zalában. Azonban a kivi mellett más, korábban a hazánkban egzotikusnak számító gyümölcs termesztésével is foglalkozik. Kiemelkedik közülük a füge, melyből létrehozott egy 450 fajtából álló génbanki gyűjteményt is. Ezeket évek óta tanulmányozza, és próbálja közülük kiválasztani a haza viszonyokhoz leginkább megfelelő fügefajtákat.
A füge megfelelő termőhelyi adottságok közt biztonsággal termelhető. Ez nem a klímaváltozásnak köszönhető, hiszen havas, hideg telek és enyhe periódusok az elmúlt évtizedekben is váltakoztak, s egy-egy szépen termő fügebokrot akkor is lehetett találni szőlőhegyi pincék közelében. Sokkal fontosabb a fekvés: ha találunk déli tájolású dombos területet (minimálisan 50 méter szintkülönbség ajánlott), ami egy laposabb fekvésű résszel találkozik, ahol a hideg levegő szét tud terülni, akkor ott nagy biztonsággal telepíthető és termeszthető füge. A talaj iránt a növény nem különösebben igényes, de ha juttatunk neki tápanyagot, azt meghálálja
- idézi a szakembert az Agroinform.
A friss fügének jó a piaca
A kutató úgy látja, a fajtái közül a tunéziai Zidi lehet a „non plus ultra”. Egyetlen hátránya, hogy igényli a fügedarázs megtermékenyítését. Ezért aki ezzel a fügefajtával foglalkozna, annak a rovar betelepítéséről is gondoskodni kell.
Megjegyezte, friss fügére világszerte nagy a kereslet, hiszen a hipermarketekben kapható "friss" gyümölccsel össze sem hasonlítható az ízélménye. Ennek az az oka, hogy az üzletláncokban vásárolható árut nagyon korán, félig éretlenül szedik le a szállíthatóság miatt, viszont így gumis marad az állaga.
A friss fügét éttermek, cukrászatok is veszik, ezért én biztos vagyok benne, hogy a magyar fügének van jövője
- mondta Miklós Ákos Márton.
Nagyon egészséges gyümölcs
Egyre több magyarországi kert dísze a fügefa. Azonban amellett, hogy mutatós, a gyümölcse is egészséges. A termésének igen magas a rosttartalma, ráadásul B-vitaminokat, kalciumot, vasat, magnéziumot, mangánt és káliumot is tartalmaz. A fogyasztása segítheti az emésztést, meggátolhatja a székrekedést, támogathatja a vérnyomás és a koleszterinszint normalizálódását, részt vehet az erek megóvásában, illetve csökkentheti az érelmeszesedés kockázatát.
Egyes kutatások szerint a fügefa gyümölcse mellett a levele is jótékonyan hathat a vérnyomásra. A leveleiből készült tea felveheti a harcot az övsömör, a májcirózis, a szemölcsök, a magas vérnyomás, a gyomorfekély és a különböző bőrbetegségek ellen. Az is bizonyított, hogy a fogyasztása csökkenti a vércukorszintet és a diabétesszel összefüggő gyulladások kialakulásának kockázatát.