Hét napra vonatkozó időjárás-előrejelzés érkezett
Fotó: Shutterstock

Ezen a héten sem kerül el minket a hidegfront

A következő napok kora nyárias időt ígérnek, azonban érkezik egy hidegfront, amely sokfelé hoz záporokat, zivatarokat, de a hőmérsékletben csak kisebb visszaesés valószínű. Azonban az előttünk álló hét nagyobb részében napos, száraz idő valószínű, csak elszórtan alakulhatnak ki záporok.


Kora nyári időre számítsunk

A folytatásban kora nyárias időjárásra számíthatunk. Ma este érkezik egy hidegfront, sokfelé záporokkal, zivatarokkal. Még szerdán is többfelé eshet, ez után viszont már csak elszórt záporok alakulhatnak ki. Jó eséllyel nem fog mindenhol esni a hét végéig, egyes területek teljesen szárazon maradhatnak, egy-egy intenzívebb zivatargóccal érintett sávban viszont akár nagyobb csapadék is lehullhat.

Tartósan magas páratartalom, hosszabb levélnedvesség ma estétől csütörtök reggelig alakulhat ki, a többi időszakban nagyobb részt napos idő várható napközben száraz levegővel. Jelentősebb, időnként erős szél szerdán, illetve pénteken-szombaton valószínű a zivatarok körüli átmeneti szélerősödés mellett. A hőmérséklet csúcsértéke ma még 25 és 30 fok között valószínű, majd holnaptól átmenetileg 21, 26 fokra esik vissza. A hét további részén 22, 28 fok között várható – írja a met.hu.

Hogyan alakult az előző napok időjárása?

A múlt hét első fele igencsak csapadékosan alakult. Az eső mellett záporok, zivatarok is előfordultak, 17-én helyenként felhőszakadás is kialakult villámárvizekkel. A 11-én kezdődött csapadékos időszakban összességében nagy területen esett 40-70 mm, de a Dunántúlon 100 mm fölötti összegek is előfordultak, több folyónkon árhullám vonul le. Kevesebb esett a Tiszántúl északi részén: arrafelé helyenként még 20 mm sem jött össze. 19-től szárazabb léghullámok érkeztek fölénk, már csak elszórtan alakultak ki záporok, zivatarok. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege hazánk nyugati kétharmadán jelentősen, helyenként 60-80 mm-rel is meghaladja a sokéves átlagot, míg Szolnok térségében és a Tisza felső folyásánál 15-25 mm-rel elmarad attól. A 90 napos csapadékösszegben is hasonló a területi eloszlás, az Alföld déli és keleti részén van hiány, másfelé többlet a jellemző. A talaj nedvességtartalma országszerte kedvező, magas, a felszín közeli réteg sokat szikkadt az elmúlt napokban, de még mindig vannak belvízfoltok.

A hőmérséklet csütörtökig még elmaradt az ilyenkor szokásostól, majd péntektől előbb keleten, szombattól már másfelé is nyáriasra váltott, már a 25-28 Celsius fok közötti csúcsértékek voltak a jellemzőek.

Mi a helyzet a mezőgazdasági területeken?

Az őszi vetések jó állapotban vannak, az őszi búza a kalászhányás – virágzás, a repce a becőképződés – magképződés fenológiai fázisában jár. Ez egy kritikus időszak, a növényeknek ilyenkor van legnagyobb szüksége a bőséges nedvességellátásra. Idén országszerte kellő nedvesség áll rendelkezésükre a talajban, helyenként több is esett az optimális mennyiségnél. A hőmérséklet is megfelelő, a túl nagy meleg nem lenne ideális. Ugyanakkor a sűrű állományokban a múlt heti tartós levélnedvesség miatt a kórokozók is gyorsan szaporodtak.

A kukorica és a napraforgó számára a lehullott csapadék aranyat ért, az átmeneti belvízfoltok a meleg, napos időben egyre zsugorodnak. A meleg a növények fejlődését is fölgyorsította, viszont erős gyomosodás is elkezdődött.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszeg jelenleg többnyire 150 és 220 foknap között alakul, az alacsonyabb értékek nyugaton, a magasabbak keleten, délkeleten vannak. Ez 30-90 foknappal elmarad a tavalyi értékektől. A sokéves átlaghoz képest pedig 40-80 foknapos az elmaradás, ami azt jelenti, hogy a növények fenológiai fázisai szűk egy héttel később következnek be a szokásosnál.

The Conversation

Ne hagyd ki!