Hét napra vonatkozó időjárás-előrejelzés érkezett
Fotó: Shutterstock

Még bolondozhat velünk az időjárás a héten

A héten enyhébb időben lesz részünk, de csütörtöktől egy légörvény hatására ismét visszaesik néhány fokkal a hőmérséklet. Mindemellett némi csapadék is előfordulhat. Mutatjuk, hol és mikor várható az eső!


Tél után ismét tavasz

A folytatásban változékony, de már tavaszi időben lesz részünk. Ma csak kevés helyen várható csapadék. Csütörtökön nyugat felől egyre többfelé ered el az eső, és a hét második felében többfelé csapadékos idő lesz a jellemző. A hét végéig összességében a Dunántúlon 15-30 mm, a Dunától keletre 10-20 mm eső valószínű. Így a hét első felében a keleti, északkeleti országrész kivételével a talajok felső részének száradása várható, majd csütörtöktől ismét nedvesedni kezdenek a talajok.

A hőmérséklet éjszakánként is fagypont fölött várható, legfeljebb a fagyzugos helyeken fordulhat elő gyenge fagy. Napközben a hét első felében 13-18 fok közé melegszik a levegő, majd csütörtökön nyugaton, északnyugaton már csak 10 fok körüli, míg keleten, délkeleten 18-20 fok körüli értékek lesznek jellemzők. Az 5 cm-en mért talajhőmérséklet napi átlagértéke a hét közepére országszerte eléri a 10 fokot, és bár a hétvégén kissé visszaesik, de ez a visszaesés nem ígérkezik tartósnak – írja a met.hu.

Így alakult az elmúlt napok időjárása

Az elmúlt héten kimondottan hideg, csütörtöktől sokfelé csapadékos idő hátráltatta a mezőgazdasági munkákat. Csütörtökön az ország keleti felén esett eső, havas eső, hó vegyesen, északkeleten a nagyobb mennyiség, ott péntek reggelre a Bodrogköz területén, a Nyírségben és a Hajdúságban 5-10 cm-es hóréteg is összegyűlt. Az ország nagy részén egész télen nem esett ennyi hó, de az említett területeken is többfelé most alakult ki az idei „tél” legvastagabb hótakarója. Pénteken a havazás, havas eső a Dunántúlra is átterjedt, de ott már nem maradt meg tartósan, és szombatra a hegyvidéki területek kivétel máshol is elolvadt. Szombaton és vasárnap már eső esett, a Kisalföldön és a Bakonyban, Bakonyalján összesen 10-20 mm közötti mennyiség, amire az év első hónapjaiban szárazabb északnyugati tájakon nagy szükség is volt. Így a múlt hét második felében az ország nagy részén 3 és 15 mm közötti csapadék hullott, ennél kevesebbet a délnyugati tájakon mérhettünk. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege a legtöbb helyen pozitív eltérést mutat a sokéves átlaghoz képest, ez alól a Dél-Alföld és a Kisalföld térsége kivétel, de utóbbi területen is sokat csökkent a hiány. A talajok felszín közeli rétege az ország keleti, északkeleti harmadán sokfelé sáros, telített, elsősorban a Tisza és a Körösök vidékén ismét növekedni kezdetek a belvízzel elöntött területek. A középső és mélyebb talajrétegek országszerte jó vízellátottságúak, lassan Sopron környékén is nedvesednek.

A hőmérséklet a múlt hét nagy részén 5-8 fokkal maradt el a sokéves átlagtól. A hét közepi erős, csütörtökön a Duna-Tisza közén -4 és -7 fok közötti fagyok után péntektől már csak kevés helyen hűlt fagypont alá a levegő, de a borongós, csapadékos időben pénteken és szombaton napközben sem volt több 5-7 foknál. Vasárnap több fokkal emelkedett a hőmérséklet, de a derült hétfő hajnal ismét többfelé hozott gyenge fagyokat. Az 5 cm-en mért talajhőmérséklet a múlt hét eleje óta 10 fok alatt alakul.

Mi a helyzet a mezőgazdasági területeken?

Az őszi vetések jó állapotban vannak, korán megindult a tavaszi fejlődésük. Az őszi búza szárba indult, a repce pedig már bimbós, néhol sárgába borult táblákat is látni.

A nyári kapás növények vetését a hideg idő hátráltatta eddig.

A gyümölcsösök fajtától függően az ország hőmérsékleti viszonyainak megfelelő eloszlásban a virágzás körüli különböző fenológiai fázisokban járnak, de az elmúlt hét hideg körülményei között csak keveset haladt a fejlődésük. A kajszi már szinte mindenütt elvirágzott, és már északon is virágzik az őszibarack és a korai cseresznye fajták, az alma, a körte, a szilva és a meggy is még többnyire bimbós. Utóbbi gyümölcsök a Dunántúlon már virágoznak, a déli országrészben pedig még előrébb járnak a virágzásban.

A múlt hét közepi fagyok megfelelő védekezés nélkül sokfelé okoztak károkat a már elvirágzott és a virágzó gyümölcsösökben. A szakirodalom szerint kajszi esetén teljes virágzásban -2,2 Celsius fok a kritikus hőmérséklet, -2,9 foknál 10%-os kár, míg -5,6 foknál 90%-os kár valószínű. A sziromhullás/terméskezdemény fázisában -0,8 Celsius foknál kezdődik a károkozás, és -4,4 fok esetén már 90%-os a fagykár. Őszibaracknál a zöld bimbós állapottól a virágzás kezdetéig tartó fázisban -2 és -3 fok a kritikus hőmérséklet, teljes virágzásban -2,7 foknál valószínű 10%-os, -4,4 foknál pedig már 90%-os kár. Ezek az értékek azonban nagyban függnek a fajtától és a kritikus hőmérséklet fennállásának időtartamától, valamint a visszamelegedés gyorsaságától is.

The Conversation

Ne hagyd ki!