Érdemes számolnunk az UV sugárzással is
Fotó: Shutterstock

Eleged van a melegből? Mutatjuk, érkezik-e az enyhülés!

Itt a legfrissebb, egy hétre vonatkozó időjárás-előrejelzés! Elmondjuk, hogy marad-e a kánikula a következő napokban.


Nem várható enyhülés

Az előttünk álló héten napos, száraz, forró időre számíthatunk magas UV sugárzással. Számottevő csapadék nem várható, csak elszórtan lehetnek záporok, így az ország keleti felén tovább fokozódik a szárazság, egyre növekszik a súlyos aszállyal érintett területek nagysága. Országszerte a talajok száradására lehet számítani, már a Dunántúl északi felét is fokozódó csapadékhiány és közepes aszály fogja jellemezni. A hőmérséklet csúcsértéke 35 fok közelében alakul majd. A magas hőmérsékletekhez alacsony, a legmelegebb órákban 30 százalék alatti páratartalom társul, a déli, délutáni órákban minden nap légköri aszály várható – írja a met.hu.

Tovább fokozódhat az aszály

Bár a délnyugati országrészben kellően nedves a talaj, a Tiszántúlon hetek óta alig esett, a föld csontszáraz, a nyári növények egyre jobban szenvednek az aszálytól. Az elmúlt egy héten hétfő estétől szerda reggelig főként a nyugati országrészben fordultak elő kisebb záporok, zivatarok. A csütörtökre virradó éjjel a délnyugati, déli részeken egy kiterjedt zivatarzóna haladt végig, nagy területen okozva 10-40 mm csapadékot, szombaton pedig a Gyöngyös-Mórahalom vonalban alakult ki egy zivatarlánc (helyenként felhőszakadással), hazánk nagyobb része azonban szárazon maradt. A hőmérséklet csúcsértéke hétfőn 31 és 36 fok között alakult, majd keddre egy hidegfront mögött mintegy 5-8 fokkal visszaesett a hőmérséklet. Ezt követően a maximumok újra 30 fok közelébe emelkedtek.

Reggeli felfrissülés

A délelőtt folyamán a Dunántúl északkeleti, keleti felén, a Duna vonalában, valamint az Északi-középhegység nyugati felében előforduló zivatarok fokozatosan gyengülnek, megszűnnek. Közülük egyet-kettőt kezdetben még intenzív csapadék (10-30 mm), viharos széllökés (>60 km/h), kisebb eséllyel apró szemű jég kísérhet. A késő délutáni, kora esti óráktól főként a Dunántúl nyugati, északnyugati megyéiben pattanhatnak ki zivatarok, melyek azonban hevesebbek is lehetnek, viharos kifutószél (60-90 km/h), jégeső (1-3 cm) és intenzív csapadék társulhat hozzájuk. Kialakulásuk helye és pályája azonban bizonytalan, egyes forgatókönyvek szerint az előfordulásuk az országhatáron kívül valószínű.


The Conversation

Ne hagyd ki!