Mutatjuk, milyen idő várható a következő napokban!
Fotó: Shutterstock

Úgy tűnik, búcsút inthetünk a hőségnek

Itt a legfrissebb, egy hétre vonatkozó időjárást-előrejelzés! Változékonyabbra fordul az időjárásunk a héten: tartósabban megszűnik a hőség, záporokra viszont csak szórványosan számíthatunk a hétvégéig.


Mérséklődik a meleg

A héten mérsékelten meleg időre számíthatunk elszórt záporokkal, melyekre a hét első felében leginkább kedd délutánig van esély, hétfőn a Dunántúlon, kedd hajnaltól a keleti országrészben is, bár ennek valószínűsége már kisebb. Csütörtökön főként északon, északkeleten fordulhatnak elő záporok, zivatarok, majd vasárnap nő meg ismét a csapadékhajlam, de ekkor is csak helyenként előforduló záporokra, zivatarokra lehet számítani – írja a met.hu.

Tehát országos, számottevő csapadékra továbbra sincs kilátás, a héten is csak kevés helyen ázhat meg a talaj, így jellemzően tovább fokozódik az aszály. A szárazságot hőség azonban nem súlyosbítja a héten, a hőmérséklet a legmelegebb órákban is 30 fok alatt, vagy a körül alakul. A többnyire északias szél viszont gyakran lesz élénk, néhol erős.

Hőség nem, de csapadékhiány továbbra is sújtja a növényeket

Augusztus első hete is száraz, forró időjárással telt, csak a hétvégén érkezett hidegfront hozott némi felfrissülést, de ezúttal is nagyon kevés helyen hullott csapadék. A talajok tovább száradtak, a július végi átmeneti enyhülés után ismét nőtt a súlyos vagy nagyfokú aszállyal érintett területek nagysága.

A hét elejétől fokozatosan emelkedett a hőmérséklet, már keddtől 30 fok fölött alakultak a maximumok, a tetőfokát pedig pénteken, illetve az Alföldön szombaton érte el a hőség, amikor 35-39 fokig melegedett a levegő.


Ne hagyd ki!