Szombaton felhőszakadás is előfordulhat
Fotó: Shutterstock

Az eső bezavarhat a hosszú hétvégébe

Megérkezett a legfrissebb, hét napra szóló időjárás előrejelzés! Mutatjuk, mi várható a következő napokban.


Jelentős mennyiségő csapadék is érkezhet

A következő napokban jellemzően napos, száraz időben lehet haladni a mezőgazdasági munkákkal, számottevő záporok, zivatarok csak szombaton lehetnek. Péntek estig sehol csak elszórtan várható csapadék, majd pénteken késő este délnyugati irányból kiterjedt csapadékzóna éri el hazánkat, amely nyugatról kelet felé mozdul, és szombat délelőttől a keleti országrészben is egyre többfelé kell záporokra, zivatarokra számítani, helyenként felhőszakadások is előfordulhatnak. Vasárnap jelentősen csökken a csapadékhajlam, hétfőn a nap első felében délnyugaton, kedden és szerdán csak elszórtan, igen kevés helyen valószínű csapadék – írja a met.hu.

A felszín közeli talajréteg a szombati csapadékkal többfelé átnedvesedik majd, vasárnaptól viszont a nedvességvesztés lesz a jellemző. A hőmérséklet csúcsértéke többnyire 25 és 30 fok között alakul, pénteken lehet ennél kissé melegebb, szombaton a tartósabban csapadékos tájakon pedig hűvösebb, a hajnali minimumok pedig 12-17 fok körül várhatók.

Délnyugaton nedves, északkeleten kritikusan száraz körülmények

Véget ért a május, és az ilyenkor aranyat érő esőkből sajnos országszerte kevesebb hullott a kelleténél. Bár a hónap utolsó hetében a déli, délnyugati országrészben kielégítő mennyiség esett, így ott enyhült vagy megszűnt az aszály, de az ország nagy részén további nedvességre lenne szüksége szántóföldi növényeinknek az optimális fejlődéshez. A következő napokban erre leginkább szombaton lehet nagyobb területen számítani, amikor zivatarokkal kísért záporok, néhol felhőszakadások öntözik majd a talajt.

Ne hagyd ki!