Keleten azonban maradhat az aszályos időjárás
Fotó: Shutterstock

Hűvösebb időt és csapadékot hozhatnak a következő napok

Itt a legfrissebb, egy hétre vonatkozó időjárás-előrejelzés! Mutatjuk, hol és mikor lehet számítani lehűlésre és csapadékra a következő napokban.


Forróság országszerte, az aszály csak kisebb körzetekben enyhül

Kedden hidegfront érkezik, amely mögött több hullámban az eddiginél jóval hűvösebb légtömegek áramlanak a Kárpát-medence fölé, így a héten mérsékelten meleg időre van kilátás. A fronthoz kötődően főként a Dunántúlon, annak is nyugati, délnyugati tájain lehet nagyobb területen kiadós, 15-30 mm csapadékra számítani, a Dunától keletre viszont csak helyenként várhatók számottevő záporok, zivatarok – írja a met.hu.

A lehűlés a Dunántúlra már kedden megérkezik, ott a maximumok már csak 25-30 fok között alakulnak, míg keleten délelőtt még 30 fok fölé melegszik a levegő. Szerdától viszont már országszerte 25-30 fok közötti csúcsértékeket mérhetünk, hajnalonként pedig sokfelé hűl 15, néhol 10 fok alá a levegő. Csapadékra a legnagyobb esély kedden és keleten szerdán a nap első felében mutatkozik, csütörtöktől csak elszórt záporok, zivatarok várhatók

A hét közepéig a Dunántúlon, és helyenként az Alföldön is nő a talajok nedvességtartalma, a hét második felében viszont a legtöbb helyen ismét száradni fognak a talajok. A száradást erősíti a gyakran élénk, helyenként erős északias irányú szél is.

Keleten nem várható javulás

A múlt péntek esti, illetve szombati záporok csak kevés helyen enyhítették némiképp az aszályt, ennél sokkal nagyobb területen tovább súlyosbodott a szárazság. A héten ismét több hidegfront átvonul fölöttünk vagy súrolja térségünket, és főként a hét első felében érkező frontok hozhatnak csapadékot, számottevő mennyiség viszont most is főleg a Dunántúlon, keleten csak kevés helyen valószínű. Kedden a Dunántúlon, majd szerdától az ország többi részén is mérséklődik a meleg, és a hőség a hét további részében sem tér vissza.


Ne hagyd ki!