Hét napra vonatkozó időjárás-előrejelzés érkezett
Fotó: Shutterstock

Unod az esőt? Hamarosan elvonul, csak bírjuk kivárni

A hét első napjaiban további esőkre, záporokra lehet számítani, de szerdától csökken a csapadékhajlam. A naposabb időben száradni, szikkadni fog a talaj felszín közeli része is.


Csökkenő csapadék, szikkadó talajok

A folytatásban eleinte mediterrán ciklon határozza meg időjárásunkat. A hétfői többfelé esős, záporos idő után kedden kevesebb helyen, főként az ország déli felén kell csapadékra számítani. Azonban szerdától ezek valószínűsége tovább csökken, és a hét további részében csak elszórtan fordulhat elő eső.

A talaj felszín közeli része holnaptól száradni, szikkadni fog. A hét második felében ezt több órás napsütés is segíti majd. A hőmérséklet az ilyenkor szokásos értékek körül alakul. A hét első felében a felhősebb éjszakák enyhébbek lesznek, de csütörtöktől sem térnek vissza a fagyok. Napközben jellemzően 15 és 20 fok közé melegszik a levegő. Az 5 cm-en mért talajhőmérséklet tartósan 10 fok fölött várható – írja a met.hu

Így alakult az előző napok időjárása

A múlt héten bár enyhült az idő a megelőző időszakhoz képest, de még mindig az átlagosnál alacsonyabb hőmérsékletek voltak jellemzőek főként az ország nyugati felén. Az éjszakai fagyok keddtől megszűntek, napközben pedig többnyire 15 fok fölé melegedett a levegő, de a borongósabb, csapadékos nyugati tájakon ennél több fokkal hidegebb volt.

A hét első felében főként északkeleten, északon fordultak elő esők, záporok, majd egy légörvény hatására csütörtök reggeltől a Dunántúl nyugati felére érkezett kiadós eső. A csapadékos időjárás pénteken is folytatódott, ekkor a Dunántúl északnyugati felén 15-50 mm esett, szombaton pedig az eső mellett akár jégesővel kísért heves záporok, zivatarok is kialakultak. Vasárnap már kevesebb helyen, és kisebb mennyiség esett. Az elmúlt öt nap csapadékmennyisége a Dunántúl nyugati kétharmadán a 20 mm-t is meghaladta, de a Sopron térségében lehullott 80 mm körüli mennyiség több, mint ami ott a megelőző három hónapban összesen esett. A keleti tájakon kevesebb volt a csapadék, de az elmúlt 30 nap csapadékösszege csak délen, délkeleten marad el az ilyenkor szokásos mennyiségtől, az ország nagy részén jelentősen meghaladja azt. A talaj felszín közeli része sokfelé nagyon sáros, csak a déli, délkeleti országrészben szárazabb. A középső és mélyebb talajrétegek vízellátottsága az ország túlnyomó részén eddig is jó volt, most Sopron környékén is sokat javult. Az 5 cm-en mért talajhőmérséklet keleten már tartósan meghaladja a 10 fokot, a Dunántúlon visszaesett a hétvégén, de ott is 10 fok közelében jár.

Mi a helyzet a mezőgazdasági területeken?

Az őszi vetések jó állapotban vannak, korán megindult a tavaszi fejlődésük. Az őszi búza szárba indult, a repce pedig bimbós, kezd virágozni, néhol már sárgába borult táblákat is látni.

A nyári kapás növények vetése az idén is késést szenvedett a hideg idő miatt, de a múlt héten már megkezdték a napraforgó, főként az Alföldön pedig a kukorica vetését is.

A gyümölcsösök fajtától függően az ország hőmérsékleti viszonyainak megfelelő eloszlásban a virágzás körüli különböző fenológiai fázisokban járnak. Sokfelé virágzik az őszibarack, a cseresznye, a meggy, a szilva, míg az alma még többnyire bimbós. A március végi, április eleji fagyok az idén is többfelé okoztak károkat főként a már elvirágzott kajszi, és a virágzó őszibarack-, cseresznye- és szilvaültetvényekben.


Ne hagyd ki!