Hét napra vonatkozó időjárás-előrejelzés érkezett
Fotó: Shutterstock

Front, csapadék, felmelegedés és hideghullám is várhat ránk

A folytatás változatos időt ígér, újabb időjárási frontok érkeznek, csapadék is várható, jövő szerdáig melegszik az idő, majd újabb hideghullám valószínű.


Hét napos időjárás-előrejelzés

Az előttünk álló egy hét során is folytatódik a változékony, csak mérsékleten meleg időjárás. Több hullámban érkezik csapadék: ma estétől nyugat felől eső, szombaton és vasárnap elszórtan záporok, zivatarok, kedden és szerdán újabb esők várhatók.

Összességében a jövő hét közepéig a csapadék mennyisége többnyire 10 mm alatt valószínű. Így a legtöbb helyen a talaj nedvességtartalmának csökkenése várható. A szél napközben gyakran lesz élénk, leginkább szélcsendesnek a szombat ígérkezik. A hőmérséklet kissé emelkedik, bár ma reggel a hidegre érzékeny tájakon lehetnek gyenge fagyok. A hűvös éjszakák a jövő héten is megmaradnak, napközben pedig szombattól keddig 20 fok köré melegszik a levegő. Jövő szerdán valószínű újabb lehűlés – írja a met.hu.

Így alakult az előző napok időjárása

A múlt hét eleji csapadékos időjárás után szerdán és csütörtökön már csak elszórtan fordultak elő záporok, vasárnap estig pedig országszerte száraz idő uralkodott. Vasárnap este érte el a Dunántúlt az a frontrendszer, mely hétfőn és kedden sokfelé okozott jelentős mennyiségű csapadékot. Szerdán már csak keleten fordultak elő záporok. Az elmúlt öt nap csapadékösszege délnyugaton és északkeleten nagy területen meghaladja a 10, helyenként a 30 mm-t is, míg az ország középső sávjában 5 mm alatt maradt. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege hazánk nagyobb részén többletet mutat, míg az Alföldön hiány van. 90 napos távlatban már nagyobb a hiány mértéke és kiterjedése is, csak nyugaton és északkeleten van többlet. A talaj felszín közeli része délnyugaton és északkeleten sokfelé sáros, míg hazánk középső sávjában szárazabb, de többnyire még kedvező nedvességtartalmú. A középső talajréteg is veszített nedvességtartalmából, de még így is jó vízellátottságú, fél-egy méteres mélységben pedig szinte országszerte telített a talaj, ami jó nedvességtartalékot jelent egy esetleges késő tavaszi vagy nyári aszály esetére.

A hőmérséklet éjszakánként sokfelé hűlt 5 Celsius fok alá, a szerdán érkezett hideg légtömeg hatására ma reggelre többfelé fordult elő gyenge fagy 2 m-es magasságban is. 15-20 fokos napi hőingás jellemezte a hétvégét, napközben 20 fok fölé melegedett a levegő, majd hétfőtől visszaestek a maximumok 15 fok körülire. Az 5 cm-en mért talajhőmérséklet országszerte meghaladja a 10 fokot.

Mi újság a mezőgazdasági területeken?

Az őszi vetések jó állapotban vannak, korán megindult a tavaszi fejlődésük. Az őszi búza szárba indult, a repce virágzik, kedvező számukra a talaj jó vízellátottsága, viszont egy kissé melegebb idő még jobb lenne.

A nyári kapás növények vetése késést szenvedett a hideg, majd a sok eső miatt, de már mind a napraforgó mind a kukorica vetése folyamatban van.

A gyümölcsösök közül egyre több túl van már a virágzáson, több fajta is megszenvedte a március végi, április eleji fagyokat, majd a csapadékos idő nem kedvezett a beporzásnak.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszeg jelenleg többnyire 50 és 70 foknap között alakul, az alacsonyabb értékek nyugaton, a magasabbak keleten, délkeleten vannak. Ez az ország déli, délnyugati részén kissé elmarad a tavalyi értékektől, északkeleten viszont kissé meghaladja azt. A sokéves átlagnál országszerte van egy 20-35 foknapos elmaradás, ami azt jelenti, hogy a fenológiai fázisok is kissé később következnek be.


The Conversation

Ne hagyd ki!