Hét napra vonatkozó, időjárás-előrejelzés érkezett

A forróság ma pár fokot mérséklődik, de egész héten marad a nyári meleg, melyet szerdán, valamint pénteken és szombaton zavarhatnak meg akár igen heves, károkozó zivatarok. A száraz napok kedvezőek az aratásra, viszont a kapásnövények, főleg az Alföldön egyre jobban szomjaznak. Többfelé aszály van.


Hőség és záporok

Az előttünk álló héten marad a meleg időjárás: ma pár fokot mérséklődik a felmelegedés, de a legmelegebb órák hőmérséklete még így is többnyire 30 fok körül, kissé a fölött várható. Szerdán és pénteken, valamint szombaton is hidegfrontok súrolják majd térségünket, melyek változó mennyiségben okozhatnak záporokat, zivatarokat. Igen heves, károkozó viharok kialakulására is számítani kell. A többi napon kicsi a csapadék esélye. A héten összesen többfelé hullhat 10-20 mm-t meghaladó csapadékmennyiség, de továbbra is jellemző lesz az egyenetlen eloszlás: helyenként felhőszakadás is kialakulhat, míg másfelé egy csepp eső sem lesz. Tartós levélnedvesség és magas páratartalom nem valószínű. A napos idő lesz a jellemző, igen erős UV sugárzással, az arra érzékeny növények leveleit és terméseit napégés veszélyezteti – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Így alakult az előző napok időjárása

Az előző héten hétfőn nagy széllel gyenge hidegfront súrolta hazánkat, mely csak kevés esőt hozott, majd szerdán este és csütörtökön nagy kiterjedésű zivatarrendszerek alakultak ki és érkeztek nyugat felől, melyek az ország jelentős részét érintették. Helyenként viharkárok is előfordultak, az Alföld déli és középső része, valamint a Főváros térsége azonban kimaradt a nagyobb csapadékból. Az elmúlt 10 nap során lehullott csapadék mennyisége többnyire 10 és 30 mm között volt, de a korábban felsorolt terülteken a 10, helyenként még az 5 mm-t sem éri el. A sokéves átlaghoz képest így az ország nagy részén csapadékhiány mutatkozik az elmúlt 30 napot tekintve, míg az elmúlt 90 nap keleten csapadékhiányt, északon és nyugaton csapadéktöbbletet mutat. A talaj nedvességtartalmában nagy különbségek alakultak ki: míg délnyugaton és északon bőven van víz a talajban, addig a Kisalföldön, a Főváros térségében és az Alföldön nagy területen a felső fél méteres réteg már kritikusan száraz állapotba került, a nedvességtartalom nem éri el a 40%-ot a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában. A fél-egy méter mély talajréteg egyelőre országszerte jó vízellátottságú, köszönhetően a téli félév bő csapadékának. Ezzel együtt főleg az Alföld déli részén már aszály van.
A hőmérséklet csúcsértéke hétfőn és szerdán többfelé meghaladta a 35 fokot, majd csütörtökre átmenetileg mérséklődött a forróság. Szombattól újra erősödött a hőhullám, vasárnap már újra 35 fok körül alakultak a maximumok.

Mi a helyzet a mezőgazdasági területeken?

Az árpa aratása már a legtöbb helyen befejeződött, a búza betakarítása javában zajlik. A tarlók tárcsázása is már sokfelé megtörtént. A meleg, száraz napokon jól lehetett haladni a munkákkal.

A kukorica és a napraforgó a legtöbb helyen szépen fejlett. A kukorica a címerhányás állapotában van, a napraforgó pedig virágzik. Egyelőre a mélyebb talajrétegben még országszerte találnak vizet, de főleg az Alföldön már egyre jobban hiányzik számukra a nedvesség. A további optimális fejlődésükhöz a következő hetekben bőséges csapadékra lenne szükség a szemek képződéséhez, majd növekedéséhez (júliusban 100 mm csapadék lenne számukra optimális).

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszeg jelenleg többnyire 700 és 850 foknap között alakul, az alacsonyabb értékek északon és nyugaton, a magasabbak délkeleten vannak, az országon belüli különbség egyre nő. Az összegzés kezdete óta folyamatos elmaradásban van a hőösszeg. A tavalyi évhez képest 40-100 foknap a hiány, a sokéves átlaghoz képest pedig 10-60 foknap, mely az elmúlt időszakban sokat csökkent. Ez azt jelenti, hogy a növények fenológiai fázisai pár nappal később következnek be a szokásosnál.

Ne hagyd ki!