Hét napra vonatkozó időjárás-előrejelzés
Fotó: Shutterstock

A szokásosnál hűvösebb húsvétra számíthatunk

A héten hideg, sarkvidéki eredetű légtömeg árasztotta el térségünket. Az éjszakai fagyok csak átmenetileg szűntek meg. A következő napokban ismét erős, a szélvédett tájakon akár mínusz 5 fok körüli fagyok okozhatnak újabb károkat a gyümölcsösökben.


Ismét előfordulnak hajnali fagyok

A hét második felében az ilyenkor szokásosnál hűvösebb, kissé csapadékosabb időben lesz részünk. Ma délutántól az északkeleti országrészben valószínű havazás, havas eső, majd pénteken is főként keleten lehet havas eső, eső. Szombaton a Dunántúlon is többfelé eshet, ekkor már elsősorban eső formájában, és vasárnap és hétfőn is lesznek esők, záporok. Összességében a jövő hét elejéig 5-10 mm közötti csapadék valószínű.

A szél csak lassan mérséklődik, a Dunántúlon még pénteken is várhatók erős lökések, a hétvége azonban már ott is szélcsendesebb lesz. A hőmérséklet elmarad az ilyenkor szokásos értékektől. Ma is többfelé kell hajnali fagyokra számítani, a szélvédett tájakon akár -3 és -6 fok közé is hűlhet a levegő. Pénteken is lesznek helyek, ahol hajnalban csak -1, -2 fokot mérhetünk. Napközben is 10 fok körüli maximumokra van kilátás. A hétvégére megszűnnek a fagyok, de csak vasárnaptól melegszik nagy területen 10 fok fölé a levegő. Az 5 cm-en mért talajhőmérséklet napi átlaga visszaesik a héten, és csak a jövő héten éri el ismét a 10 fokos értéket – írja a met.hu.

Így alakult az előző napok időjárása

A múlt hét második felében is folytatódott a változékony idő. A hét eleji erős lehűlést követően előbb melegedés, majd a hétvégétől ismét fokozatos lehűlés kezdődött záporok, néhol zivatarok kíséretében. Csütörtökön egy melegfront hatására voltak országszerte esők, záporok, melyekből többnyire 1-5 mm közötti csapadék hullott, a Tiszántúlon esett ennél kicsit több péntek hajnalban. Pénteken is sokfelé öntöztek záporok, néhol zivatarok is előfordultak, ekkor főként a Dunántúl nyugati felén és északkeleten esett 5 mm-t meghaladó mennyiség, a hétvégén pedig elsősorban délen és keleten voltak kiadósabb záporok, néhol apró szenű jég kíséretében. Így a múlt hét közepe óta országosan 5 és 15 mm közötti csapadék hullott, foltokban ennél több is esett. Az elmúlt harminc nap csapadékösszege 10-30 mm közötti többletet mutat az ország jelentős részén, a Kisalföldön viszont ugyanilyen mértékű csapadékhiány tapasztalható. A talajok felszín közeli része az eddig szárazabb kisalföldi és dél-alföldi területeken is sokat nedvesedett az elmúlt napokban, az előbbi tájakon is mérséklődött, illetve megszűnt a kora tavaszi aszály. A középső és mélyebb talajrétegek Sopron környékének kivételével országszerte jó vízellátottságúak.

A hőmérséklet a múlt hét közepén átmeneti emelkedésnek indult, csütörtökön már csak a keleti, északkeleti országrészben fordultak elő fagyok, a többi napon pedig már ott sem, pénteken pedig az északkeleti határszél kivételével 16-20 fokot mérhettünk. Szombattól ismét lehűlés kezdődött, és hétfőn már csak 10 fok körül alakultak a maximumok, kedden hajnalban pedig ismét többfelé hűlt fagypont alá a levegő. Az 5 cm-en mért talajhőmérséklet is erősen ingadozik, vasárnapra ismét nagy területen emelkedett 10 fok fölé a napi átlagértéke, majd hétfőre ismét visszaesett ez az érték.

Így állnak a mezőgazdasági területek

Az őszi vetések jó állapotban vannak, korán megindult a tavaszi fejlődésük. Az őszi búza szárba indult, a repce is a szárnövekedés fenológiai fázisában jár, megjelent a virágkezdemény is.

A gyümölcsösök fajtától függően az ország hőmérsékleti viszonyainak megfelelő eloszlásban a virágzás körüli különböző fenológiai fázisokban járnak. A kajszi már Miskolc térségében is elvirágzott, errefelé az őszibarack a virágzás elején jár, az alma, a körte, a szilva, a cseresznye és a meggy is többnyire bimbós. Utóbbi gyümölcsök a Dunántúlon többnyire már virágoznak, Szeged környékén pedig már az őszibarack is túl van a virágzáson. A következő napokban várható fagyok védekezés nélkül ismét komoly károkat okozhatnak. A szakirodalom szerint kajszi esetén teljes virágzásban -2,2 Celsius fok a kritikus hőmérséklet, -2,9 foknál 10%-os kár, míg -5,6 foknál 90%-os kár valószínű. A sziromhullás/terméskezdemény fázisában -0,8 Celsius foknál kezdődik a károkozás, és -4,4 fok esetén már 90%-os a fagykár. Őszibaracknál a zöld bimbós állapottól a virágzás kezdetéig tartó fázisban -2 és -3 fok a kritikus hőmérséklet, teljes virágzásban -2,7 foknál valószínű 10%-os, -4,4 foknál pedig már 90%-os kár. Ezek az értékek azonban nagyban függnek a fajtától és a kritikus hőmérséklet fennállásának időtartamától, valamint a visszamelegedés gyorsaságától is.

Miskolc térségében fagyvédelem nélkül a kajsziban már a múlt héten nagy fagykár keletkezett. Az őszibarackban egyelőre nem látszik a mértéke. A még bimbós kultúrákban nem látható károkozás.


The Conversation

Ne hagyd ki!