Hét napra vonatkozó időjárás-előrejelzés érkezett!
Fotó: Shutterstock

Így változik az időjárás a következő napokban

A következő napokban is várhatók záporok, szombaton nagyobb, a többi napon kisebb számban. Ezzel együtt melegszik az idő, de nagy forróság nem valószínű.


Marad a meglehetősen változékony időjárás

A következő 6-8 nap során meleg, nyári időben lesz részünk. Bár szombaton érkezik egy hidegfront, de jelentős lehűlést nem hoz. Szombaton sokfelé, vasárnaptól szórványosan várható, elsősorban a délutáni, esti órákban csapadék, zápor, zivatar formájában. Ez azt jelenti, hogy országos, tartós csapadék nem valószínű. A zivataros foltokban akár jelentősebb mennyiség is leeshet, míg nagyobb területek teljesen kimaradnak a csapadékból.

Így az ország nagy részén száradni fog a talaj. Tartós levélnedvesség, illetve hosszantartó magas páratartalom nem valószínű. Jelentősebb szél a zivatarok környezetén kívül vasárnap fújhat, a többi napon csak napközben élénkül meg átmenetileg. A legmelegebb órák hőmérséklete többnyire 30 fok közelében alakul majd – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Így alakult az előző napok időjárása

A múlt hét második felében sokfelé alakultak ki heves zivatarok az országban, vasárnaptól is még többfelé esett, de már csak kisebb mennyiség. Múlt szerda óta az ország északkeleti harmadán jelentős, sokfelé 20-70 mm közötti csapadék hullott, bár például Csenger térségében csak 1 mm esett, a több felhőszakadás által érintett tájakon pedig akár 100 mm-nél is több. Az ország többi részén 3-20 mm közötti mennyiséget mérhettünk, délen és a Rába mentén többfelé csak néhány milliméter hullott. Az elmúlt harminc nap csapadékösszegében a megelőző időszakban megfigyelt hiány főként a Tiszántúlon és az Alföld északi tájain pótlódott jelentősen ezzel a csapadékkal. A 90 napos összeg főleg az Alföld déli részén marad el az átlagostól. A talajfelszín sokfelé sárossá vált, az Alföldön belvízfoltok is keletkeztek, az Északi-középhegységben pedig villámárvizek vonultak le egyes patakokon. A középső talajrétegbe is jutott a nedvességből, így főként az Alföld déli és nyugati részére jellemző kisebb száraz foltoktól eltekintve, jellemzően kellő nedvesség áll a növények rendelkezésére a talajban.

A legmelegebb órák hőmérséklete szerdán, csütörtökön és pénteken országszerte meghaladta a 30 fokot, pénteken az Alföldön nagy területen 35 fok fölé forrósodott a levegő. A pénteken érkezett hidegfront hatására szombatra jelentősen visszaesett a hőmérséklet. Átmeneti felmelegedés után kedden újabb hűvösebb léghullám érkezett térségünkbe, így szerdán a napos idő ellenére is csak 25 fok körüli maximumok alakultak ki, csütörtök reggelre pedig sokfelé 10 fok közelébe csökkent a hőmérséklet.

Mi a helyzet a mezőgazdasági területeken?

Az árpa aratása már többfelé megkezdődött hazánkban, de az érés végén jár a repce és a búza is. Az elmúlt napok csapadéka nem hiányzott ezeknek a kultúráknak és előfordulnak megdőlt táblák is. Az aratásra meleg, száraz idő lenne az ideális a folytatásban.

A kukorica és a napraforgó számára viszont jól jött a múlt heti meleg és a napsütés, majd az azt követő csapadék, szépen növekednek az állományok.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszeg jelenleg többnyire 490 és 610 foknap között alakul, az alacsonyabb értékek nyugaton, a magasabbak keleten, délkeleten vannak, az országon belüli különbség egyre nő. Az összegzés kezdete óta folyamatos elmaradásban van a hőösszeg, a tavalyi évhez képest 30-110 foknap ez az elmaradás, a sokéves átlaghoz képest pedig 30-70 foknap. Ez azt jelenti, hogy a növények fenológiai fázisai körülbelül egy héttel később következnek be a szokásosnál.


Ne hagyd ki!