Ilyen idő várható a következő napokban
Fotó: Shutterstock

Mutatjuk, lesz-e fehér karácsonyunk az idén!

Megérkezett a friss, hét napra vonatkozó időjárás-előrejelzés. A következő napok felmelegedést ígérnek, az ünnep alatt ugyanis igen enyhe idő várható. A téli napforduló után a nappalok lassan hosszabbodásnak indulnak.


Nem várható fehér karácsony – enyhe lesz az idő

A folytatás jelentős enyhülést, felmelegedést ígér. A jövő hét közepéig a hőmérséklet a déli órákban sokfelé 10 fok közelébe emelkedik majd, és csak a néhány kevésbé felhős éjszakán várható gyenge fagy, így a kártevők és a kórokozók alig ritkulnak. Többször is érkezeik csapadék, de többnyire csak kis mennyiségben, inkább csak északnyugaton jöhet össze 10 mm fölötti heti összmennyiség, nagy területen 5 mm sem várható.

A talajok tehát csak kis mértékben nedvesednek tovább ebben az időszakban. A fölső talajrétegekben meglévő fölös víznek így lesz ideje a mélyebb rétegekbe leszivárogni, különösen az Alföldön, az eketalp-betegségben érintett tábláknál van erre nagy szükség – írja a met.hu.

Így alakult az előző napok időjárása

Az elmúlt héten péntektől vasárnapig két nagyobb csapadékhullám vonult át hazánk fölött, ezen a héten számottevő eső már nem esett. Újabb 10-25 mm csapadék hullott, a legtöbb a Barcs-Tiszabecs vonalban, a legkevesebb ezúttal is Sopron környékén. A 30 napos csapadékösszeg az országban jelentős többletet mutat a sokéves átlaghoz képest, csak Sopron térségében van hiány. A 90 napos csapadékösszeg már árnyaltabb, az ország középső részén többlet, északnyugaton és délkeleten hiány van. A talajok felső fél méteres rétege Sopron térségének kivételével teljesen telített, az Alföldön helyenként már belvizes területek is megjelentek. A mélyebb talajrétegekbe is bőven jutott a kiadós csapadékból, a leszivárgás jelenleg is zajlik, az Alföldön és a Kisalföldön van még nedvességhiány ebben a rétegben.

A hőmérsékletben pénteken nagy különbség alakult ki hazánkban: amíg északnyugaton csak 2-3 Celsius fok volt, addig délkeleten 15 fokig melegedett a levegő. A frontrendszerek elvonultával hidegebb levegő érkezett fölénk, a leghidegebb hétfő reggelre alakult ki országos faggyal. Keddtől azonban a magasban ismét enyhülés indult el. Számottevő talajfagy eddig nem volt hazánkban, csak a fölső néhány centiméteres réteg fagyott meg átmenetileg néhány kevésbé felhős éjszakán.

Mi újság a szántóföldeken?

Az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak, A talaj nedvességtartalma rohamosan növekszik, egyre mélyebben ázik meg a talaj. Most sokkal jobban állunk, mint tavaly ilyenkor, ami biztató a jövő évi termés szempontjából.

Augusztus utolsó dekádjában több hullámban jelentős csapadék hullott, így az őszi káposztarepce vetése a történelmi aszály után már kellően nedves talajba történhetett. A csapadékos idő szeptemberben is folytatódott, így a repce szépen kelt és gyorsan fejlődött. Az őszi kalászosok vetéséhez az október első felét jellemző száraz idő és optimális nedvességtartalmú talaj kedvező körülményeket teremtett.

A hónap közepétől a talaj felső rétege egyre jobban kiszáradt, nehezítve ezzel a kelést. A november első hetében érkezett csapadékra igen nagy szükség volt az egyenetlenül kelt táblák egységesedéséhez, a sokáig kitartó enyhe időben az állományok kellően megerősödve indultak a télnek. A decemberi újabb bőséges csapadék hatására a talaj egyre mélyebb rétegei nedvesedtek át, töltődtek föl az Alföldön is, ami a növények tavaszi-nyári fejlődéséhez nélkülözhetetlen. A szeptember elejétől összegzett csapadék jelenleg az ország nagyobb részén 20-80 mm-rel az optimális mennyiség fölött jár, a Kisalföldön viszont elmaradás van.

A szokásosnál enyhébb ősz hatására az összegzett hőösszeg számottevően meghaladja az optimális értéket.


Ne hagyd ki!