Hét napra vonatkozó időjárás-előrejelzés érkezett
Fotó: Shutterstock

Még nem búcsúzunk el teljesen a nyári időtől

A hétvégén átvonult hullámzó frontrendszer csapadékot hozott az eddig szárazabb alföldi és dunántúli területekre is. Viszont a friss előrejelzés szerint ismét késő nyárias, száraz, napos, meleg időjárása várható.


Visszatér a száraz, meleg idő

Az előttünk álló hétre visszatér a száraz, késő nyári, kora őszi időjárás. Sok lesz a napsütés, csapadék szombatig sehol sem várható, akkor is csak kevés helyen valószínű zápor, zivatar. A felszín közeli talajréteg fokozatos száradására lehet számítani.

A hőmérséklet az ilyenkor szokásos értékek fölött alakul, napközben 23-28 fok közé melegszik a levegő, éjszakánként pedig 10-15 fok közé esik vissza a hőmérséklet, ennél pár fokkal hidegebb a fagyzugos helyeken lehet.

Hajnalonként helyenként pára- és ködfoltok képződnek. Szombaton várható egy hidegfront átvonulása, melyhez kötődően több lesz a felhő, pár fokkal visszaesik a hőmérséklet, és az addig gyenge vagy mérsékelt szél is megélénkül - írja agrometeorológiai jelentésében az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Így alakult az előző napok időjárása

A mögöttünk álló héten változékony, de többnyire az ilyenkor szokásosnál melegebb időben volt részünk. Kedden érkezett egy gyenge hidegfront, amely a nyugati, és helyenként az északi országrészbe hozott 5-10 mm csapadékot, majd ezt követően csütörtökön és pénteken kis mennyiséget adó záporok fordultak elő. Már péntek este elérte hazánkat az a hullámzó frontrendszer, amely a hétvégén jelentős mennyiségű csapadékot okozott. Szombaton az ország déli, délnyugati felén esett 10-30 mm, vasárnap pedig a Dunántúl középső észak-déli sávjában, az Alföld déli, délkeleti részén, a Hortobágyon és az Északi középhegységben mérhettünk újabb 10-25 mm-t, de országszerte volt valamennyi csapadék mindkét napon. A déli országrészben sokfelé több eső esett a hétvégén, mint a megelőző harminc napban összesen. Így az elmúlt tíz nap csapadékösszege hazánk túlnyomó részén meghaladja az ilyenkor szokásos mennyiséget, a 30 napos csapadékösszeg azonban a legtöbb helyen még mindig jelentős hiányt mutat a sokéves átlaghoz képest. A felső 20 cm-es talajréteg sokfelé telítődött nedvességgel, amiből a középső rétegekbe is jutott, de a fél méternél mélyebb talajréteg hazánk jelentős részén továbbra is igen száraz. Az aszály azonban mindenütt megszűnt az országban.

A hőmérsékletet a hét első felében érkezett hidegfront csak átmenetileg és kis mértékben vetette vissza, péntekig napközben jellemzően 27-31 fokig melegedett a levegő, és éjszakánként is 14-18 fokot mérhettünk, pénteken és szombaton a legmagasabb minimum hőmérséklet rekordja is megdőlt. A frontrendszer érkeztével azonban jelentősen visszaesett a hőmérséklet, szombaton a Dunántúlon, vasárnap a keleti országrészben sem sokat melegedett napközben a levegő, a csapadékos időben mindössze 15 fok körül alakultak a maximum értékek is.

Mi a helyzet a mezőgazdasági területeken?

A kukorica és napraforgó is beérett, a napraforgó aratása sokfelé zajlik. Az optimális szemnedvességhez a szeptember nagy részét jellemző száraz, meleg időjárás kedvező.

Az őszi káposztarepce jellemzően már a csírázás, kelés fázisában van. A magágy előkészítéséhez, a vetéshez és a magok keléséhez a hónap első dekádjában az ország nagyobb részén kedvező volt a talaj fölső rétegének nedvességtartalma, utána azonban az ország nagyobb részén egyre jobban kiszáradt a talaj. A hétvégi kiadós csapadék igen sokat jelentett a növény optimális korai fejlődéséhez.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszeg jelenleg többnyire 1470 és 1700 foknap között alakul, az alacsonyabb értékek északon és nyugaton, a magasabbak délkeleten vannak, az országon belüli különbség továbbra is növekszik. A kukorica az éréshez szükséges mennyiséget már bőven elérte. Az összegzés kezdete óta folyamatos elmaradásban van a hőösszeg a tavalyi évhez képest, jelenleg mintegy 20-60 foknap a hiány. A sokéves átlaghoz képest a nyár végére zárkózott föl a hőösszeg, jelenleg már 30-80 foknap előny a jellemző. Mindez azt jelenti, hogy a növények „utolérték magukat”, az érés fázisa már a szokásos időpont körül történik.

Ne hagyd ki!