Hét napra vonatkozó időjárás-előrejelzés érkezett
Fotó: Shutterstock

Igen változékony időjárást tartogat a hétvége

Az elmúlt napokhoz képest kevesebb helyen várhatók záporok, zivatarok a hétvégén. Nem sokfelé lehet számítani esőre, jellemzően visszatér a szárazabb idő.


Változékony időjárás várhat ránk a hétvégén

A tegnap átvonuló hidegfront mögött a hét további részében kissé változékonyabbra fordul időjárásunk. Az elmúlt időszakhoz képest több lesz a felhő, de hideg idő továbbra sem várható. Ma délig a Tiszántúlon valószínű csapadék. A hétvégén és a jövő hét elején csak kevés helyen alakulnak ki záporok, zivatarok, nagyrészt ismét száraz idő lesz a jellemző.

A hőmérséklet a hétvégétől emelkedni kezd. Ma 23-28 fok között alakulnak a maximumok, majd a következő napokban 30 fok körüli vagy kevéssel az alatti értékek várhatók napközben. A reggelek ma és holnap pár fokkal hűvösebbek lesznek az elmúlt napoknál. Azonban vasárnaptól ismét 15 fok körüli értékekre hűl a levegő éjszakánként. Újabb hidegfront kedden érkezik, kiadósabb, országos csapadék azonban akkor sem valószínű - írja agrometeorológiai jelentésében az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Így alakult az előző napok időjárása

A mögöttünk álló 11 nap napsütésben gazdag, csapadékmentes, meleg időjárását egy szerdán este érkezett hidegfront törte meg. Számottevő csapadék csütörtök reggelig csak az északnyugati országrészben hullott, ott 5-20 mm-t mérhettünk, máshol csak gyenge esők fordultak elő. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege néhány nagyobb felhőszakadás által érintett folt kivételével az ország nagy részén jóval elmarad az ilyenkor szokásostól, sokfelé a sokéves átlag fele sem esett, és a 90 napos csapadékösszeg is csak kevés helyen mutat pozitív anomáliát. A talaj felszín közeli rétege sokat száradt az augusztus végi, szeptember eleji esők óta. A hónap elején még kimondottan jó vízellátottságú volt, mostanra azonban az Alföldön és a Dunántúl délkeleti részén többfelé kritikusan száraz állapotba került. A középső és mélyebb rétegek az őszi, téli feltöltődés előtti időszakban csak kevés nedvességet tartalmaznak.

A hőmérséklet az elmúlt napokban 4-5 fokkal magasabban alakult az ilyenkor szokásosnál. Reggelente 12-16 fokig hűlt le a levegő, de délelőttönként gyorsan emelkedett a hőmérő higanyszála, és napközben országszerte 30 fok fölötti csúcsértékek voltak jellemzők.

Mi a helyzet a mezőgazdasági területeken?

A kukorica és napraforgó érésének igen jót tett a szeptember első felét jellemző napos, száraz, meleg idő, csapadékra ezeknek a növényeknek ilyenkor már nincs szükségük. A kukorica egyre többfelé a teljes érés fázisában jár, sokfelé látni már nagyobb részt száraz állományokat. A napraforgó is a növényszáradás fázisában van, mindkét növényre jellemzőek a jól fejlett állományok.

Az őszi káposztarepce vetése még folyamatban van, a magágy előkészítéséhez, a vetéshez és a magok keléséhez a hónap első dekádjában az ország nagyobb részén kedvező volt a talaj fölső rétegének nedvességtartalma, azóta azonban egyre jobban kiszáradt a talaj, főként az Alföldön lenne szükség kiadós csapadékra.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszeg jelenleg többnyire 1360 és 1580 foknap között alakul, az alacsonyabb értékek északon és nyugaton, a magasabbak délkeleten vannak, az országon belüli különbség továbbra is növekszik. Az összegzés kezdete óta folyamatos elmaradásban van a hőösszeg a tavalyi évhez képest, jelenleg mintegy 80-120 foknap a hiány. A sokéves átlaghoz képest a nyár végére zárkózott föl a hőösszeg, jelenleg már 10-40 foknap előny a jellemző. Mindez azt jelenti, hogy a növények „utolérték magukat”, az érés fázisa már a szokásos időpont körül történik.


Ne hagyd ki!