Változékony időjárásra számíthatunk a héten
Fotó: Shutterstock

Mutatjuk, hol és mikor ázhatunk meg a héten

Kiadós záporokra és száraz, melegebb napokra is számíthatunk a héten. Mutatjuk, hol és mikor!


Változékony marad az időjárás

A héten folytatódik a változékony időjárás. Kedden napközben még sok lesz a napsütés, nem várható számottevő csapadék, majd estétől főként a Dunántúlon, szerdán a középső országrészben is többfelé kell ismétlődő záporokra, zivatarokra számítani. Csütörtökön is többfelé várható csapadék, esők, záporok, zivatarok formájában, majd péntektől csökken a csapadékhajlam, akkor már kevesebb helyen, szombaton pedig csak elszórtan valószínű egy-egy zápor, zivatar. A héten a legtöbb csapadékra a középső országrészben, illetve a Dunántúl keleti tájain van kilátás, az utóbbi hetekben amúgy is száraz Tiszántúlon, főként annak északi felén most is csak kevés helyen valószínű számottevő mennyiség.

Ezért a talajok az ország keleti, északkeleti tájain péntek estig jellemzően tovább száradnak, míg az ország nagyobb részére a nedvesedés lesz a jellemző. Bár szerdán, Medárd napján sokfelé várható több-kevesebb csapadék az országban, ez az idén nem jelenti egy hosszabb csapadékos időszak kezdetét, vasárnaptól anticiklon határozza meg időjárásunkat, száraz napok következnek, csapadékra csak lokálisan van esély. A hőmérséklet a héten jellemzően 25 és 30 fok között alakul a legmelegebb órákban, de délkeleten ennél kissé melegebb is lehet, ugyanakkor a Dunántúlon és a tartósabban borult csapadékos tájakon főként a hét közepén csak 21-23 fok körül alakulnak a maximumok – írja a met.hu.

Medárd napján esni fog, de…

A hétvége záporai, zivatarai, néhol felhőszakadásai sokfelé enyhítették a csapadékhiányt az országban, végre északkeleten is esett, ezzel együtt a keleti országrészben további jelentős mennyiségre lenne szükség szántóföldi növényeink optimális fejlődéséhez. A hét közepén, így Medárd napján is, ismét sokfelé – bár legkevésbé a Tiszántúlon – számíthatunk kiadós záporokra, de ez nem jelenti egy hosszabb csapadékos időszak kezdetét, mert a hétvégétől már száraz, meleg napok következnek.

Ne hagyd ki!