Sorolunk néhány ételt, melyek felvehetik a harcot a hipertónia ellen
Fotó: Shutterstock

7 élelmiszer a magas vérnyomás ellen

A gyógyszerek mellett akár a megfelelő étkezés is segíthet a magas vérnyomás csökkentésében, illetve optimalizálásában. Egyes tápanyagdús élelmiszerek kimondottan alkalmasak erre a célra. Sorolunk közülük néhányat.


Élelmiszerek a magas vérnyomás ellen

Hosszabb távon akár súlyos szív-és érrendszeri betegségek kialakulásához is vezethet a hipertónia, azaz közismertebb nevén a magas vérnyomás - figyelmeztet a Republic. Azonban - mint írják - a gyógyszerek mellett bizonyos ételek fogyasztásával is felvehető a harc a probléma ellen. Soroljuk azt a hét élelmiszert, amelyeket leginkább javasolnak ilyen célra.

Zöld leveles zöldségek: A spenót, a fodros kel vagy a jégsaláta a magas káliumtartalmuk miatt segítik kiválasztani a szervezetnek felesleges nátriumot, így csökkentve a vérnyomást.

Bogyós gyümölcsök: A málna, az áfonya és a szamóca is ismertek antioxidáns hatásaikról. Fogyasztásukkal támogatható az erek működése, így csökkenthetők a gyulladásos folyamatok, valamint a vérnyomás is.

Zab: Oldható rostokban gazdag, amik szintén kedvezően befolyásolhatják a vérnyomást. Emellett segíthetnek eltávolítani a felgyülemlett, felesleges koleszterint a gyomorból.

Zsíros halak: Az olyan zsírosabb halak, mint a lazac, a makréla vagy a pisztráng, mind gazdagok Omega-3 zsírsavakban. Ezek a zsírok a vérnyomásszintet és a gyulladásokat is csökkenthetik, valamint javíthatják a szív-és érrendszer állapotát.

Cékla: Nitráttartalma következtében tágítja az érfalakat, emiatt gyorsítja a véráramlást, így csökkenti a vérnyomást. Azonban csecsemőknek akár káros is lehet.

Olajos magvak: Például a mandula-, a dió- és a lenmagfogyasztás is segíthet optimalizálni a vérnyomást a magas magnézium- illetve káliumtartalmuk miatt. Rendszeresen, de mértékkel fogyasztva akár a koleszterinszintet is csökkenthetik.

Citrusok: Sokféle vitamin, ásványi anyag és növényi vegyület forrásai lehetnek citrusfélék. Ezek pedig szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát is mérsékelhetik – írja a Magyar Mezőgazdaság.

Tápanyag-koncentráció alapján ezek a legegészségesebb növények

Egyébként 41 gyümölcs és zöldség 17 különböző tápanyagmarkerét (például kálium, rost, fehérje, kalcium) a CDC (Centers for Disease Control and Prevention - Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ) vizsgálta az Egyesült Államokban. Tápanyag-koncentráció alapján pontozták is az élelmiszereket. Maximális, 100 pontot a tápanyagokat legnagyobb mennyiségben tartalmazó egységnyi vízitorma kapott. De soroljuk, mely növények végezetek az első helyeken:

  • vízitorma - 100 pont
  • kínai kel - 91,99 pont
  • mángold - 89,27 pont
  • céklalevél - 87,08 pont
  • spenót - 86,43 pont


Ne hagyd ki!