Sosem volt egyszerű éve a hazai mezőgazdaságnak
Fotó: Shutterstock

Ez megnehezítheti a mezőgazdasági munkát a napokban

A talajok kellően átnedvesedtek, így szépen fejlődik a repce, és az őszi kalászosok vetése is jó magágyba történhet. Vasárnap egy hullámzó frontrendszer érte el hazánkat, melyből hétfő délig jelentős mennyiségű csapadék hullott. A hét további részében is többször számíthatunk nagy területet érintő esőkre, ami megnehezítheti a mezőgazdasági munkát.


Helyzetjelentés a hazai mezőgazdaságból

A kukorica betakarítása folyamatban van, bár sokfelé már a nyáron lesilózták. Nyugaton, délnyugaton, ahol a nyár első felében még aránylag kedvező volt a talajnedvesség, nem annyira rossz a termés, mint a keleti országrészben, ahol nagy területen egyáltalán nem termett semmi. Miskolc térségében többnyire egy-egy cső van a kukoricán, ezek pedig jellemzően rövidek és hiányosan berakódottak. Az elmúlt hetekben érkezett csapadék a kukoricának már nem számított, a betakarítást hátráltatta, de az őszi vetésekhez nélkülözhetetlen volt. A repce a bőséges csapadék hatására szépen fejlődik, és az őszi kalászosok későbbi vetéséhez, a jó magágy készítéséhez is nagy szükség van a talajok nedvesedésére. A csapadékos időben azonban a gyomok is gyors növekedésnek indultak, és a gombás megbetegedéseknek is kedvezett a megnövekedett páratartalom.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek jelenleg többnyire 1550 és 1730 foknap között alakulnak, a kukorica beérett, vegetációs időszaka a végéhez közeledik. A nagyobb értékek a délkeleti, az alacsonyabbak az északi és nyugati országrészre jellemzőek. Az idei értékek többnyire 80-120 foknappal haladják meg a sokéves átlagot, a tavalyinál pedig 120-160 foknappal magasabbak, (a 2021. év a hűvös májusáról is emlékezetes). Ez azt jelenti, hogy a növények fenológiai fázisai a hőmérséklet hatására tavalyinál és az ilyenkor szokásosnál körülbelül másfél-két héttel korábban következnek be, ugyanakkor a nyári aszály miatt is lerövidültek a fázisok a kényszerérés miatt.

Így alakult az időjárás

A múlt hét első felében főként a déli és a keleti országrészben hullott többfelé 10 mm-t meghaladó csapadék, majd pénteken és szombaton átmenetileg országszerte szárazabbra fordult az idő. Vasárnap hajnalban érte el hazánkat egy frontrendszer, melyhez kötődően aznap az ország északnyugati harmadán, majd hétfő délig délen és kelen is nagy területen mérhettünk 10-15 mm csapadékot. A mezőgazdasági aszály mindenütt megszűnt az országban, a talajok felső 20 cm-es rétege jellemzően telített vagy ahhoz közeli állapotban van, és egyre több nedvesség tud az alsóbb rétegekbe is leszivárogni. A középső talajréteg nedvességviszonyai is kielégítőek, az alsóbb rétegek viszont még sokfelé meglehetősen szárazak.

A hőmérséklet az elmúlt tíz napban a gyakran borongós, csapadékos időben 3-4 fokkal elmaradt az ilyenkor szokásos értékektől. Múlt pénteken és szombaton hajnalban azonban többfelé kiderült az ég és fagypont közelébe, helyenként az alá hűlt a levegő két méteres magasságban is.

Ami várható

A héten időjárási frontok sorozata alakítja időjárásunkat, ezért gyakran lesz felhős az ég, és többször számíthatunk esőre is, a nyugodt őszi idő egyelőre várat magára. Kedden a nap első felében a Dunántúlon valószínű eső, zápor, majd délután, este kelet felé helyeződik a csapadékzóna. Szerdán átmenetileg száraz időre van kilátás, majd csütörtöktől szombatig ismét minden nap többfelé valószínű csapadék. Így a hét végéig folytatódik a talajok őszi feltöltődése. Számottevő szélre a hétvégéig nem kell számítani, akkor viszont nagy területen élénkül, illetve erősödik meg a légmozgás. A hőmérséklet csak lassan emelkedik. Az éjszakai lehűlések nem lesznek olyan erősek, mint a múlt hét második felében, szerdán hajnalban hűlhet nagyobb területen 5 fok alá a hőmérséklet a felhőtlen dunántúli, illetve északi tájakon, a többi napon az erősen felhős területeken 10 fok fölött, máshol kevéssel az alatt várhatók a minimumok. A nappali felmelegedés mértéke elsősorban a déli, délkeleti országrészben növekszik számottevően, ott a hét második felében 20 fok fölötti maximum értékekre lehet számítani, míg északon, északnyugaton 15-19 fok közé melegszik a levegő.


Ne hagyd ki!