Tartós lehűlés és további csapadék érkezik
Fotó: Shutterstock

Jobb lesz, ha elővesszük az őszi ruháinkat

Itt a legfrissebb hét napra vonatkozó időjárás-előrejelzés. A csapadékos időjárás a héten is folytatódik, ezúttal a déli és keleti országrészben valószínű a nagyobb, 20 mm-t meghaladó mennyiség. Ezzel együtt tartósan és jelentősen le is hűl az idő, szombattól országszerte 20 fok alatti hőmérsékletekre van kilátás.


Tartós lehűlés és további csapadék érkezik

A hét további részében egyre hűvösebb, sokfelé csapadékos, szeles időre van kilátás. Már csütörtök délután és este többfelé várható zápor, zivatar, majd pénteken a nap első felében főként a déli országrészben, délutántól a Dunántúlon is nagy területen lehetnek további esők. Eleinte szombaton is délen, délnyugaton valószínű csapadék, majd a nap második felében, vasárnap reggelig a keleti országrészben is számottevő mennyiségre van kilátás. Vasárnaptól szórványosan előforduló esők, záporok várhatók, és ekkor már napos időszakok is lehetnek – írja a met.hu.

A következő egy hétben összességében 10-30 mm csapadék valószínű, de a déli megyékben ennek akár a duplája is eshet. A hőmérséklet már péntektől visszaesik, bár ekkor még a szárazabb keleti, északkeleti tájakon 23-25 fokig melegszik a levegő, az esős területeken azonban csak 17-19 fokra lehet számítani. Szombattól mindenütt érezhető lesz a lehűlés, 20, a tartósan esős területeken 15 fok alatt marad a hőmérséklet, vasárnaptól pedig éjszakánként is egyre nagyobb területen 10 fok alá hűl a levegő. A hűvös idő a jövő hét végéig kitart.

Így alakult az előző napok időjárása

Az elmúlt egy hétben változékony, többször csapadékos időben volt részünk, de a csapadék területi eloszlásában igen nagy változékonyság mutatkozott. Míg az északkeleti és a délkeleti országrészben 30-70 mm eső esett, az északnyugati tájakon és a Kaposvár – Paks –Szolnok vonal tágabb térségében jellemzően csak 1-3 mm-t mérhettünk a múlt hét második felében. Hétfőtől jelentősen csökkent a csapadékhajlam, csak kevés helyen fordult elő gyenge eső, zápor.

Az augusztus közepe óta lehullott csapadék az ország nagy részén már meghaladja a sokéves átlagot, jellemzően 30 és 80 mm között alakul, de a keleti tájakon többfelé 100 mm-nél is több esett. A felszín közeli talajréteg a legtöbb helyen alaposan átnedvesedett, és egyre többfelé jut a középső és mélyebb rétegekbe is a nedvességből, bár a fél méternél mélyebb talajrétegekben továbbra is jelentős a nedvességhiány. Az aszály területi kiterjedése és mértéke jelentősen csökkent az elmúlt egy hónap folyamán, már csak az Alföld középső és a Dunántúl délkeleti részén jellemző.

A hőmérséklet vasárnap óta néhány fokkal visszaesett a megelőző időszakhoz képest, és keddig 22-24 fokos maximumok voltak jellemzőek, kedden hajnalban pedig a felhőtlen tájakon 10 fok alá hűlt a levegő. Szerdán átmenetileg visszatért a nyár, és - az északkeleti országrész kivételével, ahol 20 fok sem volt - az ország jelentős részén 25-30 fokig melegedett a levegő.


Ne hagyd ki!