13 ezer forintnál is többe kerül 1 kilogramm natúr, hámozott pisztácia Magyarországon. Miért ilyen magas az ára?
A pisztáciafák nem minden évben hoznak termést, hanem csak két- vagy háromévente. Egy fa csupán 12-20 kilónyi termést ad. Ráadásul a pisztácia mindössze egy évig tárolható, ezután kiszárad, megbarnul, keserűvé és íztelenné válik. Ezért gyakran sózzák, hogy meghosszabbítsák eltarthatóságát - írja az Agroinform.
Problémás és egészségre veszélyes szüretelés
A pisztácia szüretelése történhet géppel és kézzel is, utóbbi esetben azonban jobb, ha ezt a munkát napnyugta után, vagy napkelte előtt végezzük, mert a napfény hatására a pisztáciafa levelei mérgező illóolajokat bocsátanak ki, amelyek belélegezve hányingert és szédülést okozhatnak. Ennek ellenére sok termelő maszkot használva bevállalja a nappali szedést, ami így is extra gyorsaságot követel.
Óvatosan a szállítással
Hipermagas növényi zsírtartalma miatt remekül ég, ezért a közlekedési és szállítási hatóságok extrém száraz körülményeket írnak elő a pisztácia szállításához, mert a levegőben lévő páratartalom is képes aktivizálni a magban lévő zsírbontó enzimeket, ami hőtermeléssel jár és öngyulladáshoz vezethet. Ha pedig egyszer egy ilyen szállítmány lángra kap, nincs, ami eloltaná.
A Balatonnál is termeszti egy gazda
Tavaly írtunk arról, hogy Magyarország egyetlen pisztáciafarmját Badics László, egzotikus-gyümölcs kertész gondozza a Balaton térségében. Elmondta, bár sok pisztáciafajta létezik a világban, a Kerman a legismertebb. A boltokban kapható pisztáciák nagy részét ez a fajta adja. (…) A pisztácia sokáig, akár 400-500 évig is elél, és körülbelül 15-100 éves kora között a legjobb a termőképessége. Feltéve, hogy nem támadja meg semmiféle betegség.
Hozzátette, a pisztácia a hosszú, forró nyarakat szereti. Azonban több napos eső miatt a legmelegebb hónapokban jelentősen csökkenhet a termésmennyiség. Emellett a párás levegőt sem kedvelik a pisztáciafák, valamint csak a lazább, vulkanikus talajban lehet sikeresen termeszteni.