Hét napra vonatkozó időjárás-előrejelzés érkezett!
Ma is tartós esőre van kilátás, valamint az előttünk álló héten is naponta ismétlődő záporokra, zivatarokra lehet számítani. A csapadék a nyári kultúráknak igen jól jöhet, ráadásul az első kaszálás betakarítása után elősegítheti a szálastakarmány területein az újrasarjadást. Azonban az őszi vetésekben a gombás megbetegedések kockázata megnő, továbbá nem tesz jót a sok csapadék az érésben lévő szamócának és cseresznyének sem.

Ismét csapadékos időszak várható

Az előttünk álló héten medárdi időjárásra számíthatunk sokfelé jelentős csapadékkal. A mai naptól országszerte várható eső, zápor, zivatar, de a hét végétől csökken a csapadékhajlam. Összességében a hét végéig nagy területen eshet 20-30 mm-t meghaladó csapadékmennyiség, így az aszály megszűnik, a talajok a legtöbb helyen jól megáznak.

Kevés lesz a napsütés, magas lesz a páratartalom és tartós levélnedvesség várható, így a gombás megbetegedéseknek is kedvező lesz az idő. A szél leginkább zivatarok környezetében erősödik meg. A hőmérséklet csúcsértéke többnyire 20-27 fok között valószínű – írja a met.hu.

Így alakult az előző napok időjárása

A múlt héten elszórtan alakultak ki záporok, zivatarok hazánkban. A csapadék záporos formája miatt annak területi eloszlása erősen mozaikos, nagy területen, főleg északkeleten egyáltalán nem esett, míg a felhőszakadások által érintett foltokban 30-50 mm is lehullott. Az elmúlt 30 nap során főleg a Felső-Tisza-vidékén és Szolnok térségében esett számottevően kevesebb eső az ilyenkor szokásosnál, az ország mintegy felén 10-30, néhol 40-70 mm-es többlet hullott. A 90 napos csapadékösszeg az alföldi területeken 10-30 mm-rel elmarad az átlagtól, másfelé azonban számottevő többlet van. A talajok felszín közeli 5-10 cm-es rétege az elmúlt napok záporaiból kimarad területeken száraz, a fölső 50 cm-es talajréteg viszont a Tiszántúl északi felének kivételével a legtöbb helyen még jó vízellátottságú, a fél-egy méter közötti réteg pedig közel telített állapotban van. Ez jó nedvességtartalékot jelent a nyári növények számára egy esetleges nyári aszály során. A kevés csapadék miatt az Alföld északi részén már közepes intenzitású aszály van, a növények csak a talaj mélyebb rétegeiben találnak nedvességet.

A hőmérséklet a mögöttünk álló héten 1-2 fokkal magasabban alakult az ilyenkor szokásosnál. A csúcsértékek többnyire 25 fok körül alakultak, sőt pénteken a 30 fokot is megközelítették. Szombatra átmenetileg 5-7 fokkal hűvösebb levegő érkezett fölénk, vasárnap hajnalra pedig főleg északkeleten többfelé 5 fok alá, a fagyzugos Zabarban 0,9 fokig csökkent a hőmérséklet.

Mi a helyzet a mezőgazdasági területeken?

Az őszi vetések jellemzően igen jó állapotban vannak, az őszi búza és a repce a magképződés fenológiai fázisában jár. Idén az ország nagyobb részén kellő nedvesség áll rendelkezésre a talajban ebben a fontos életszakaszban. A hőmérséklet is megfelelő, a túl nagy meleg nem lenne ideális, mert lerövidülne ez a fenológiai fázis, ami termésveszteséget okozna. Ugyanakkor a sűrű állományokban a gyakran csapadékos területeken a kórokozók is gyorsan szaporodnak.

A kukorica és a napraforgó is szépen fejlődik, a vetési időponttól, fajtától és agrotechnikától függően elég nagy méretbeli különbségek vannak a táblák között. A csapadékosabb terülteken a gyomok számára is kedvezőek a körülmények, míg az Alföldön, főleg annak középső és északi részén nagy szükség lenne a csapadékra.

Az akác virágzása a végéhez közeledik vagy már véget ért. Nagy területen igen gyenge volt a virágzás, megfagyott – megfázott a virág.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszeg jelenleg többnyire 270 és 350 foknap között alakul, az alacsonyabb értékek nyugaton, a magasabbak keleten, délkeleten vannak, az országon belüli különbség egyre nő. Az összegzés kezdete óta folyamatos elmaradásban van hőösszeg: jelenleg 20-90 foknappal a 2022-estől, és a sokéves átlaghoz képest is van egy 30-80 foknapos lemaradás (a kisebb északkeleten, a nagyobb északnyugaton). Ez azt jelenti, hogy a növények fenológiai fázisai nagyjából egy héttel később következnek be a szokásosnál.


Ne hagyd ki!