Indul a spárgaszezon, ekkora órabérért szedik Európában
Fotó: Shutterstock

Érik a spárga, ekkora órabérért szedik Európában

Granada környékén március közepére indult be teljes lendülettel a (jellemzően zöld) spárga szedése. Mivel az idei termőév egy kicsit hamarabb kezdődött, a nyugat-európai piacokon még mindig bőven találni mexikói árut, ezért idén a szezonkezdő árak valamivel alacsonyabbak, mint az előző szezonban – írta a Fruitweb.


Bár februárban csak néhány kilogrammal kezdtünk, a múlt hétvége óta jelentősebb mennyiséggel dolgozunk, ami már lehetővé tette számunkra, hogy megnyissuk a forgalmat a nagy európai forgalmazók felé. Most a hét elején azonban hidegebb időjárás várható, ami ismét lelassíthatja a termelést

– mondta José Antonio Gómez Aguilera, az Espárrago de Granada szövetkezet elnöke.”

A zöldspárga kampány a tavalyinál alacsonyabb árakkal indult. „Európában még mindig van némi kínálat mexikói spárgából, ami idén olcsóbb volt. Bár az árak alacsonyabbak, egyelőre elfogadhatóak, és lehetővé teszik számunkra, hogy fedezzük a magasabb kezelési és munkaerő-költségeket. Reméljük, hogy hamarosan minden európai lánc átáll a spanyol áru forgalmazására” – fejtette ki Gómez.

(Spanyolországban a kötelezően fizetendő minimálbér óránként 6,78 euró (2700 Ft/óra), ami körülbelül a fele a Németországban vagy Franciaországban (11,56 euró/óra, 4600 Ft/óra) törvényileg kötelező bérnek – ilyen értelemben Görögország van a legkedvezőbb helyzetben (4,51 euró/óra, 1800 Ft/óra), Olaszországban pedig nincs törvényileg meghatározott minimális órabér).

A közelmúlt esőzései jelentős megkönnyebbülést hoztak a granadai termelőknek, mivel a súlyos aszály miatt a vízkészletek aggasztóan alacsony szinten maradtak.

A márciusi esőzéseket kitörő örömmel fogadtuk. Ennek köszönhetően jobb minőségű termékre és nagyobb méretekre számíthatunk. Bár valamivel nagyobb mennyiségre számítunk, mint 2023-ban, rekordtermés azért nem várható

– nyilatkozta Gomez.

Spanyolországban a granadai spárgát leginkább Antequera, Sevilla, Córdoba és Guadalajara körzetekből származó áruval egészítik ki. Bár Olaszország is nagyjából ugyanebben az időben van a piacon, a granadai szövetkezet képviselője szerint tavaly jelentősen csökkent az olasz termelés.

Az Espárrago de Granada a megtermelt árut elsősorban exportra szánja, főleg Németországba, Svájcba, Hollandiába és Dániába, ahol José Antonio szerint „a spanyol spárgát frissessége és minősége, valamint alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátása miatt értékelik sokra, és valamivel magasabb árakat ér el, mint a mexikói tételek. Arra számítunk, hogy a mexikói termés március 30-április 5 között el fog tűnni az európai piacokról.”

A szezon a németeknél is erősödik, idén március 12-én szedték a Németországban legkorábbinak számító „Pfälzer Spargel” első tételeit, igaz, csak nagyon kis mennyiségben. Ezek a tételek nem is kerülnek piacra, hanem olyan éttermek vásárolják meg, akik vendégeiket a koraiság varázsával csábítják. A tartományban a 21 termelőt (összesen 650 hektár) tömörítő Pfalzmarkt eG képviselői szerint az idei termés minősége már a szezon kezdetétől kiváló, és közleményük szerint „húsvétra igenis lesz német spárga a piacokon”.

Rajna-vidék-Pfalz tartományban a talaj és a német mérce szerint enyhének tekinthető éghajlat miatt ideálisak a körülmények a spárga termesztéséhez, a koraiságot pedig fekete takarófólia és fóliaalagutak alkalmazásával érik el. A Pfalzmarkt eG gazdái a német piaci igényeknek megfelelően elsősorban fehér spárgát termesztenek, a zöld spárga aránya mindössze nyolc százalék körül van. A Pfalzmarkt eG-nél 2023-ban a teljes értékesített mennyiség valamivel több mint 871 tonna volt. Tavaly a napi betakarítási csúcs 27 tonna volt, az 5-7 tonna közötti napi mennyiségek már alacsonynak számítottak a szezonban. Mivel a spárga kínálata rendkívül időjárásfüggő, és meleg időben a betakarított mennyiségek aránytalanul gyorsan növekedésnek indulnak, a piac egyik napról a másikra teljesen megváltozhat.

Németországban a „Spargelzeit” hagyományosan április közepén indul, és június 24-ig, Keresztelő Szent János napjáig tart – ezt borítja fel egy kissé, hogy az idén igen korai a húsvét, igaz, az állományok fejlődése is előrébb tart a szokásosnál.

A termelők jövedelmi helyzete szempontjából minden év egyre nehezebb, ez idén sincs másként. A német spárgatermesztőkre a kötelező minimálbér emelése és a műtrágya ill. egyéb inputanyagok tartósan magas ára miatt nagy költségnyomás nehezedik. (Németországban 2024-ben a kötelező minimálbér 12,41 eurós óradíjat (4925 Ft/óra, azaz csaknem 5000 Ft) jelent, ezzel Luxemburg, Hollandia és Írország mögött a németek a negyedik helyen állnak a fizetési rangsorban az EU tagállamai között.)

Arra a kérdésre, hogy mit remél a szezon hátralévő részétől, Hugo Da Mota, a Pfalzmarkt eG egyik vezetője a következőket mondja: „A jó spárgaszezon az, amikor a vásárlói kereslet és a termelői kínálat a lehető legjobban egybeesik a szezon során, és mindkét oldal egyformán jól jár: az egyik a termék elérhetősége, a másik a termelői árak vonatkozásában!”

Németországban az AMI információi szerint 2023-ban a teljes spárgafogyasztás 83%-át sikerült hazai termékekből fedezni, ami német viszonylatban a többi zöldség- és gyümölcsféléhez képest kifejezetten magas aránynak számít.

Ne hagyd ki!