Mutatjuk, hogy milyen idő várható a következő napokban
Fotó: Shutterstock

Milyen időre számíthatunk szilveszterkor? Mutatjuk!

Megérkezett a legfrissebb, hét napra vonatkozó időjárás-előrejelzés! Tartósnak ígérkezik az erős nyugatias áramlás hazánk fölött, amivel a jövő hét közepéig továbbra is enyhe léghullámok érkeznek fölénk.


Enyhe idővel kezdődik az új év is

A folytatásban marad az enyhe idő, az új év elején is enyhe léghullámok érkeznek fölénk. A jövő hét közepéig a hőmérséklet a déli órákban délnyugaton jellemzően 10 fok fölé, egyes napokon 15 fok közelébe emelkedik, a tartósabban ködös napokon, elsősorban az északkeleti részeken viszont 5 fok körül marad. Az éjszakák is nagy területen fagymentesnek ígérkeznek.

Leginkább csütörtökön és pénteken várható csapadék, de mennyisége jellemzően 5 mm alatt marad. A talajok csak keleten és csak kis mértékben nedvesednek tovább ebben az időszakban, míg a szelesebb és enyhébb délnyugaton a fölső rétegek száradásnak indulnak. Reggelente ezekben a napokban kel föl legkésőbb a Nap, míg délután már napról-napra 1-1 perccel később nyugszik – írja a met.hu.

Így alakult az előző napok időjárása

Az elmúlt hét közepétől a megerősödő nyugatias áramlással jelenős felmelegedés érkezett karácsonyra. A gyorsan vonuló frontok csak a Dunántúl északi harmadára, a Duna-mentére és a Tisza felső folyására hoztak 10 mm körüli csapadékot, az ország nagyobb részén 2 mm alatt maradt a csapadékösszeg.

A 30 napos összeg ennek ellenére az országban jelentős többletet mutat a sokéves átlaghoz képest, csak Sopron térségében van hiány. A 90 napos csapadékösszegben nagyobb a különbség: az ország középső részén többlet, északnyugaton és délkeleten hiány van. A talajok felső fél méteres rétege Sopron térségének kivételével teljesen telített, az Alföldön helyenként belvizes területek is vannak. A mélyebb talajrétegekbe is bőven jutott a kiadós csapadékból, az Alföldön és a Kisalföldön van még nedvességhiány ebben a rétegben.

A hőmérséklet karácsonyra jelentősen emelkedett, sokfelé volt 10 Celsius fok fölötti maximum, sőt az ünnep másodnapján, délnyugaton tavaszias, 15 fok fölötti értékek is előfordultak. Keddtől hűvösebb levegő érkezett fölénk, szerda reggelre országos, de többnyire csak gyenge fagy alakult ki. Számottevő talajfagy nem volt hazánkban, csak a fölső néhány centiméteres réteg fagyott meg átmenetileg néhány kevésbé felhős éjszakán.

Mi a helyzet a szántóföldeken?

Az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak, vízborítás vetésekben csak kisebb foltokban fordul elő. A tartósan enyhe idő nem tesz jót a növényeknek, megzavarja a vegetációs ciklust, ráadásul hideg hiányában a kártevők és kórokozók sem ritkulnak. A talaj nedvességtartalma magas, egyre mélyebben ázik meg a talaj. Most sokkal jobban állunk ebből a szempontból, mint tavaly ilyenkor, ami biztató a jövő évi termés szempontjából.

Augusztus utolsó dekádjában több hullámban jelentős csapadék hullott, így az őszi káposztarepce vetése a történelmi aszály után már kellően nedves talajba történhetett. A csapadékos idő szeptemberben is folytatódott, így a repce szépen kelt és gyorsan fejlődött. Az őszi kalászosok vetéséhez az október első felét jellemző száraz idő és optimális nedvességtartalmú talaj kedvező körülményeket teremtett. A hónap közepétől a talaj felső rétege egyre jobban kiszáradt, nehezítve ezzel a kelést.

A november első hetében érkezett csapadékra igen nagy szükség volt az egyenetlenül kelt táblák egységesedéséhez, a sokáig kitartó enyhe időben az állományok kellően megerősödve indultak a télnek. A decemberi újabb bőséges csapadék hatására a talaj egyre mélyebb rétegei nedvesedtek át, töltődtek föl az Alföldön is, ami a növények tavaszi-nyári fejlődéséhez nélkülözhetetlen. A szeptember elejétől összegzett csapadék jelenleg az ország nagyobb részén 20-70 mm-rel az optimális mennyiség fölött jár, a Kisalföldön viszont elmaradás van.

A szokásosnál enyhébb ősz és december hatására az összegzett hőösszeg számottevően meghaladja az optimális értéket.


Ne hagyd ki!