A precíziós tápanyagutánpótlás a megfelelő termék kiválasztásával kezdődik!

A precíziós tápanyagutánpótlás a megfelelő termék kiválasztásával kezdődik!

Az elmúlt egy évben tapasztalható drasztikus változások a műtrágya piacon – megváltozott források, emelkedő árak – még inkább arra sarkallnak mindenkit, hogy a tápanyagok kiválasztásánál a növények igénye és a talaj tápanyagszolgáltató képességének ismerete mellett, a kijuttatott hatóanyagok legjobb hasznosulását is biztosítani tudja.

A Timac AGRO évtizedek óta, világszerte élen jár ezen a területen, és számos olyan megoldást fejlesztett a gazdálkodóknak melyek biztosítják a növények gyors és egyenletes kezdeti fejlődését, a nagyobb ellenálló képességet a vegetáció alatt, ezek által pedig a biztos és kimagasló hozamot.

Minden esetben azt valljuk, hogy a tápanyagutánpótlás tervezését a talaj alapos ismeretével kell kezdeni. Ezért hoztuk létre YIELD SERVICE szolgáltatásunkat, melynek célja, hogy a helyi körülményeknek és fejlődési lehetőségeknek megfelelő tápanyagutánpótlási technológiákat ajánlhassunk minden gazdálkodó számára a valós hatékonyságnövelés érdekében.

Természetesen az első lépés minden esetben a termőterületeink kémhatásának alapos ismerete, hiszen ez fogja meghatározni, hogy a kijuttatott tápanyagok milyen biostimulátorok, speciális alapanyagok segítségével védhetők meg a gyors lekötődéstől, illetve fokozható azok hasznosulása.

Az EUROFERTIL TOP termékeinkkel több célt érünk el egyszerre. A savanyú közeget lokális hatással korrigálja a MESCAL talajjavító. A lekötődés ellen a legfejlettebb foszfor védelmet biztosítja a TOP-PHOS szerves hatóanyag. A PHYSIO+ biostimulátor hatására a növény toleranciája is növekszik a talaj alacsony kémhatásával szemben, illetve ez a hatóanyag fokozza a gyökér növekedését és aktiválja a tápanyagfelvételt. A lúgos közeg általános korlátozó hatása ellen a DUOFERTIL TOP termékeinkben lévő MPPA DUO védi a hatóanyagokat, és természetesen ezekben a termékekben is az egyedülálló TOP-PHOS technológia jelenti a foszforvédelmet.

Vetéskor is gondoljunk a pH korrekcióra

A csírázó mag mikrokörnyezetének kémhatása a kezdeti fejlődés befolyásolása révén hatással lesz a növény teljes vegetációjára és a betakarítható termés mennyiségére is. Ezért kiemelkedően fontos, hogy a tápanyagutánpótlás során ezzel is számoljunk. Az EUROFERTIL TOP termékeinkben lévő magas CaCO₃ és MgO tartalmú MESCAL speciális alapanyag, mikroporózus szerkezetének köszönhetően rendkívül hatékony módon vesz részt a talaj kémhatásának beállításában és fenntartásában. Jó hatással van a talajszerkezetre, mivel a talajalkotó szerkezeti egységek kötéséhez szükséges, gyorsan ható kalciumot visz a talajba. A szerkezet javulásának köszönhetően javul a talaj vízháztartása és művelhetősége. Hatása nem csak vetéssel egy menetben történő kijuttatás során látványos, hanem a teljes felületre szórva, és vetésmélységben bedolgozva is érvényesül.

Védjük a hatóanyagokat a lekötődéstől, és fokozzuk felvehetőségüket

A Physio+ biostimulátor komplex fő összetevője a magas aminopurin tartalmú barnaalga kivonat. Az aminopurinnak fontos szerepe van a kalcium felvétel fokozásában, aminek köszönhetően a gyökérszőrök képződése intenzívebbé válik, így egyre nagyobb felületen képes a növény táplálkozni. Az aminopurin az élettani folyamatok katalizálásán keresztül hatékonyabb tápanyagfelvételt, szállítást és beépülést eredményez, ezáltal biztosítva a fiatal növények gyors megerősödését.

Az MPPA DUO hatása a benne található pholyphenol molekuláknak és növényi hormon prekurzoroknak köszönhetően a tápanyagok lekötődéstől való védelmében a tápelemek mobilizálásában és a talajbaktériumok, valamint mikorrhizák fejlődésében mutatkozik meg.

Az MPPA komponens egy olyan szerves molekula komplex, amely magához vonzza és kötésben tartja a talajban, illetve a kijuttatott műtrágyában található – és azokból feltáródó – tápelemeket. Ezeket a kötéseket a gyökérzet által kiválasztott savak felbontják, így a növény számára elérhetővé válnak a szükséges tápanyagokat. A komplex másik hatóanyaga egy auxin prekurzort tartalmazó polipeptid kivonat. Fokozza a növény auxin-szintézisét, ami pedig serkenti a gyökér- és hajtásfejlődési folyamatokat. E mellett táplálékul szolgál a talaj bizonyos mikroorganizmusainak, melynek hatására gyorsul a tartalék tápanyagok feltáródása, és a gyökerek tápanyag- és vízfelvevő képessége is.

A legfontosabb talán a foszfor hatóanyag védelme

Az esszenciális növényi tápanyagok közül a foszfor a legnehezebben felvehető elem, ugyanakkor a növénytermesztést leginkább korlátozó egyik tényező. A kalciumban gazdag meszes talajokon a szervetlen foszfát kalcium foszfáttá alakul, a savanyú talajokon pedig, melyekben sok vas és alumínium található, a szervetlen foszfát felvehetetlen anorganikus komplexeket képez. A növény számára felvehető szervetlen foszfor koncentrációja ritkán haladja meg a talajban a 10 µM értéket és a gyökérfelszín közelében akár a mikromol tartomány alá is eshet a koncentrációja, mert a szervetlen foszfát felvétele miatt a növények gyökere körül egy foszforszegény zóna alakul ki, mely állapot fennmarad, hiszen a foszfor mozgása, diffúziója a talajban nagyon lassú. A hagyományos foszfor műtrágyák mintegy 80 % felvehetetlen, lekötődik és így elérhetetlenné válik a növény számára.

A Timac AGRO foszforkutatásainak egyik meghatározó jelentőségű eredménye a TOP-PHOS hatóanyag felfedezése, mely jelentős előrelépés az eddig használt vízoldható hatóanyagokkal szemben. A TOP-PHOS képes biztosítani a foszfor hatóanyag teljeskörű védelmét és a növény igényeihez igazodó hosszútávú foszforellátást a tenyészidő során. A TOP-PHOS egy szerves molekula, mely Ca hidakon keresztül alkot komplexet a foszforral. A hatóanyag akkor szabadul fel a komplexből, amikor a talaj vízoldható foszforkészlete a növény foszforfelvételének köszönhetően csökken. Ezzel folyamatosan biztosítja a közvetlenül felvehető foszfor hatóanyag gyors pótlását.

Ne feledkezzünk meg a kénről se!

A kén kulcsfontosságú élettani szerepével – a kéntartalmú aminosavak építőeleme, peptidek, fehérjék, lipidek alkotórésze – mindenki tisztában van. Fontos azonban megemlíteni szerepét a fehérjebontó enzimek aktiválása, a koenzim-A és a glutaminok felépítésével kapcsolatban is. A biotin szintézisén keresztül a növekedésre, a protoplazma felépítésén keresztül pedig a növények fagytűrő képességére van hatással.

A Timac AGRO minden alap, starter és fejtrágyája nagy mennyiségben tartalmaz ként, hiszen ez az elem a talajban könnyen lekötődik, felvehetetlenné válik a növények számára.

A megfelelő termék kiválasztása hozza a legnagyobb gazdasági sikert, ezért mielőtt döntene az őszi vetésű növények tápanyagutánpótlásáról, konzultáljon Timac AGRO szaktanácsadójával!

www.timacagro.hu

Ne hagyd ki!