Megérkezett a legfrissebb, hét napra vonatkozó időjárás-előrejelzés
Fotó: Shutterstock

Továbbra is változékony időjárásra kell számítanunk

Változékony, kora tavaszi idő várható a folytatásban is, de főként a mai napon. Kedden érkezhet többfelé eső, zápor.


Marad a változékony kora tavasz

A folytatásban is időjárási frontok sorozata okoz változékony időt. Ma sokfelé, holnap eleinte délen és keleten lehet eső, zápor, majd a nap második felében északkeleten akár hózáporok is előfordulhatnak. Vasárnap és hétfőn száraz időre van kilátás, de kedden nyugatról kelet felé haladva ismét egyre többfelé ered el az eső, és nemzeti ünnepünkön is lehetnek záporok.

Összességében a következő egy hétben a maival együtt 2-15 mm közötti csapadék várható a gyakran záporos jellegből adódóan elég nagy területi változékonyság mellett. A már régóta száraz középső és északi területeken is sokfelé valószínű 2-5 mm közötti, helyenként 10 mm fölötti eső.

A hőmérséklet ma 15 és 20 fok körül alakul, majd holnap egy hidegfront hatására több fokkal visszaesik, és a hétvégén 10 fok alatti maximumok lesznek jellemzőek. A fagypont alatti hajnalok vasárnap és hétfőn térnek vissza, majd hétfőn ismét melegedés kezdődik, és egyre nagyobb területen melegszik napközben 15 fok közelébe a levegő. A szél szombaton nagy területen fokozódik viharossá, és a vasárnapi átmeneti mérséklődés után hétfőn is sokfelé lesz erős – írja a met.hu.

Így alakult az előző napok időjárása

A február végére jellemző változékony idő folytatódott a mögöttünk álló egy hétben is. Számottevő csapadék a múlt csütörtökön a délnyugati országrészben hullott, majd a hét utolsó napjaiban országszerte száraz idő volt az uralkodó, annak ellenére is, hogy szombatról vasárnapra éjszaka egy markáns hidegfront vonult át fölöttünk. Hétfőn és kedden az ország déli harmadán újabb 3-13 mm közötti mennyiségű eső esett, a középső és az északi országrészben azonban az 1 mm-t sem érte el az elmúlt 10 nap csapadéka. A 30 napos csapadékösszeg is országszerte alacsonyabban alakult az ilyenkor szokásosnál, a déli tájakon 20 mm alatti ez a hiány, míg máshol 25-35 mm-rel kevesebb esett a sokévi átlagnál. A talajok felszín közeli rétege az ország északi kétharmadán sokfelé száraz azzal együtt is, hogy kisebb-nagyobb foltokban ezeken a területeken is jelen van a belvíz. A középső és mélyebb rétegek északon is jó vízellátottságúak, míg délen a teljes felső 1 méteres talajréteg telítettséghez közeli állapotban van, és arrafelé többfelé áll a víz a szántóföldeken is.

A hőmérséklet az elmúlt egy hétben északkeleten az ilyenkor szokásos értékek körül alakult, míg az ország többi részén 1-2 fokkal haladta meg a sokéves átlagot. Éjszakánként a hétvégén sokfelé, majd a hét eleje óta egyre kisebb területen fordultak elő fagyok, de -5 foknál hidegebbet a leghidegebb, szombat hajnalban sem sokfelé mérhettünk. Napközben szombatig a legtöbb helyen 9-14 fok közé melegedett a levegő, majd vasárnap a már említett hidegfront hatására több fokkal visszaesett a hőmérséklet, és még a hét első napjaiban is sokfelé alakultak 10 fok alatt a maximumok. Szerdától melegedés kezdődött, tegnap pedig a sokfelé esős idő ellenére is 15 fok fölé emelkedett a hőmérséklet.

Mi a helyzet a mezőgazdasági területeken?

Az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak, de az ország déli, délnyugati területeinek kivételével egyre jobban várnak egy kiadósabb esőt. Február első felében volt szűk tíz nap, amikor a fagyos éjszakákon a kórokozók némiképp gyérültek, és a fagy a növények januári, túl korai fejlődésnek indulását is visszafogta. A hónap közepén azonban fejlődésnek indult a vegetáció. Már az északkeleti országrészben is virágzik a som, a kajszi, az őszibarack és a körte virágrügyei is meg vannak pattanva Miskolc térségében. Délen, délnyugaton ezek a folyamatok még előrébb járnak, a mandula virágzása is elkezdődött. Az éjszakai fagyok, és a gyakran borult idő azonban visszafogja a növények túl korai fejlődését.

A tenyészidőszak kezdete óta tartó szokásosnál enyhébb idő hatására az összegzett hőösszeg számottevően meghaladja az optimális értéket, a déli országrészben több, mint kétszerese annak.


The Conversation

Ne hagyd ki!