Becsületkasszával próbálkozott a gazda – üres maradt a kassza
Fotó: Shutterstock

Éretlenek a magyarok a becsületkasszára, befuccsolt a bolt

Önkiszolgáló zöldségespultot állított fel egy gazda Bátaszéken. Feltüntette a termékek árát, de a fizetés becsületkasszával működött. Azaz működött volna, de úgy fogyott el az áru, hogy üresen maradt a kassza.


Naiv volt a gazda, ingyen vitték el az zöldségeit

Önkiszolgáló, becsületkasszás zöldségesstandot nyitott augusztusban egy bátaszéki gazda.

Aki a Park sétány 5/1 felé veszi az útját, az egyenesen a kistermelői konyhakertből juthat hozzá friss zöldség- és gyümölcsáruhoz, akár a nap 24 órájában

- idézi a gazdálkodó facebookos hirdetését a Sokszínű Vidék.

Komonyi Orbán őstermelő korábban elmondta, eleinte csak néhány környékbeli gyerekkel akadt gondja, akik levettek a pultról egy tököt, azzal fociztak. Ezt leszámítva rendben működött a stand, ahol egyébként fel voltak tüntetve a termékek árai is. Azonban a Teol arról ír, csak egy hónapot élt meg a becsületkasszás modell: egyesek úgy hordták el a zöldségeket a pultról, hogy egy fillért sem fizettek a kasszába.

Nagyon népszerűek lettek a közösségi kertek

Egyébként egyre többen próbálják megtermelni maguknak a gyümölcsöket és a zöldségeket a városokban is, sokan közösségi kertekben. Európában az ilyen kertészkedésnek több mint fél évszázados múltja van, de Magyarországon csak az előző évtized legelején kezdte hódítóútját a hobby. Jellemzően az a célja, hogy a nagyvárosokban a kerttel nem rendelkezők is tudjanak növényeket termeszteni, valamint közösségi élményt nyújtson az embereknek. Hazánkban ehhez elsősorban közterületekből hasítanak ki és kerítenek el darabokat, általában civil kezdeményezésre.

Az ágyásokra pályázni lehet, és mivel ma már igen trendi dolognak számít hazánkban, sok helyen várólisták vannak rájuk. Amikor valaki belép a klubba, el kell fogadni a házirendet, ami például olyan evidens dolgokat tartalmaz, mint például, hogy lehet-e kutyát bevinni a kertbe, lehet-e dohányozni, vagy vannak-e közös ágyások. Akár azt is kiköthetik, hogy túl nagy fát ne ültessen senki, mert leárnyékolja a másik veteményesét. Ez egy békés, értékteremtő időtöltés. Tavasszal általában az ágyástulajdonosok kapnak egy kezdő vetőmagcsomagot, és sok helyen nagyobb szerszámok is rendelkezésre állnak a termesztéshez. (…) A közösségi kert nagyon sok ember tud új foglalkozást adni, itt mindenki újra hasznosnak érezheti magát. Ez kvázi egy játék a szó legszebb értelmében

- idéztük Megyeri Szabolcs kertészmérnököt néhány napja.

A Current Developments in Nutrition tudományos lapban megjelent tanulmány szerint a közösségi zöldségeskertek javítják a kertészkedésben résztvevő lakosok étrendjét, azaz a szezonális zöldség- és gyümölcsfogyasztási szokásait is. Emellett pszichológiai eredményei is vannak az ilyen projekteknek. A kertészkedők jóval magasabb elégedettségről, büszkeségről számolnak be. A közösségi kertekben való zöldség- és gyümölcstermesztés javította az önbizalmukat, valamint az ízlésüket is befolyásolta.

Ne hagyd ki!