Nem termett elég káposzta, így többnyire német importból fedezzük a szükséges mennyiséget.A KSH adatai szerint Magyarországon fejes káposztából az elmúlt évtized legkisebb mennyisége (39,7 ezer tonna) termett 2020-ban - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet elemzésében. Így importra szorultunk, amit Németország nyert: a német import 363 százalékkal 2,61 ezer tonnára nőtt. Hollandiából, Lengyelországból és Észak-Macedóniából kevesebb káposzta érkezett. Érdekesség, hogy a káposztaexport 20 százalékkal nőtt az év első felében, elsősorban a skandináv országokban landoltak a magyar káposzták.

Áremelkedés itt is

Ahogy azt megszokhattuk, idén a káposztáért is többet kellett fizetni. A Budapesti Nagybani piacon a június közepétől szeptember végéig a szabadföldi fehér fejeskáposzta ára éves összevetésben 54 százalékkal kilónként 177 forintra emelkedett. Áprilisban még 410 forint/kilogrammos kezdőárról indult.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Orbán: Bármelyik pillanatban visszavásárolhatja az állam a Liszt Ferenc repülőteret

A magyar kormánynak az a szándéka, hogy a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret visszavásárolja, és ez bármelyik pillanatban megtörténhet – mondta a miniszterelnök a vajdasági Ludason.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: MTI Kelemen Zoltán Gergely

Elhunyt Kornai János közgazdász

Életének 94. évében, hétfőn elhunyt Kornai János Széchenyi-díjas közgazdász, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Harvard Egyetem és a Corvinus emeritus professzora, a francia becsületrend kitüntetettje, a svéd, amerikai, és más akadémiák tiszteletbeli tagja - közölte a család hétfő este az MTI-vel.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Napelemre, fűtéskorszerűsítésre kérnél többmilliós támogatást? Ez az útja

A nagyszabású, lakosságnak szóló pályázat napelemes rendszerek és energiatakarékos, korszerű, elektromos fűtési rendszerek kialakításához nyújt támogatást. A kivitelező cégeknek hétfőtől van lehetőségük a regisztrációs kérelem benyújtására, a családok és magánszemélyek a program első ütemében december 6. és január 12. között pályázhatnak - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!