A Google tulajdonában lévő londoni DeepMind AI laboratórium és az Exeteri Egyetem tudósai az egyesült királyságbeli Met Office országos meteorológiai szolgálattal együttműködve olyan technológiát alkotott, amely alapjaiban változtathatja meg az időjárás előrejelzést.


Fenyegető éghajlatváltozás

A hagyományos meteorológiai módszerek összetett egyenleteken alapulnak, amelyek többnyire alkalmatlanok a rövidtávú időjárás pontos előrejelzésre. A jellemző intervallum hat óra és két hét közé tehető. Az éghajlatváltozás miatt egyre nehezebb megjósolni pontosan, hogy milyen időre lehet számítani. A gyorsan változó légköri viszonyok egyre gyakrabban hirtelen és erős esőzésekkel, sok eseteben áradásokkal járnak, amelyek komoly anyagi és egészségügyi károkat, szélsőséges esetben halált okoznak. Éppen ezért fontosabb, mint valaha, hogy a tudósok pontos, rövid távú előrejelzéseket, riasztásokat adjanak ki.

A szélsőséges időjárás katasztrofális következményekkel jár, emberélteket is követel, az éghajlatváltozás hatásai pedig arra engednek következtetni, hogy az ilyen típusú események egyre gyakoribbak lesznek.

-mondta Niall Robinson, a Met Office kapcsolati és a termékinnovációs vezetője.

A kutatók olyan technológiát fejlesztettek, amely mesterséges intelligencia segítségével 89 százalékos pontossággal meg tudja állapítani, hogy mire lehet számítani a következő két órában.

Életmentő innováció

A rendszer gyakorlatilag „megtanulta" azonosítani azokat a mintázatokat, amelyek egyértelműen csapadék kialakulására utalnak. A szoftver az Egyesült Királyság radartérképeinek 2016 és 2018 közötti adatait vizsgálta. Ezek után 50 meteorológus felegyületével „ráeresztették" a mesterséges intelligenciát a 2019-es térképekre. A program 89 százalékos pontossággal meg tudta állapítani, hogy esni fog-e a következő két órában.

Még nagyon az elején járunk, de a kísérlet bizonyítja, hogy a mesterséges intelligencia hatékony eszköz lehet, amely lehetővé teszi a meteorológusok számára, hogy kevesebb időt töltsenek az egyre csak halmozódó időjárási adatok elemzésével, és inkább arra fókuszáljanak, hogy jobban megértsék az előrejelzéseik következményeit. Ez szerves része lesz az éghajlatváltozás mai, kedvezőtlen hatásainak enyhítésének támogatja a változó időjárási viszonyokhoz való alkalmazkodást és potenciálisan életeket menthet meg.

-mondta Shakir Mohamed, a DeepMind vezető tudósa.

A kutatás eredményeit ismertető beszámoló a Nature tudományos folyóiratban jelent meg.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Orbán: Bármelyik pillanatban visszavásárolhatja az állam a Liszt Ferenc repülőteret

A magyar kormánynak az a szándéka, hogy a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret visszavásárolja, és ez bármelyik pillanatban megtörténhet – mondta a miniszterelnök a vajdasági Ludason.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: MTI Kelemen Zoltán Gergely

Elhunyt Kornai János közgazdász

Életének 94. évében, hétfőn elhunyt Kornai János Széchenyi-díjas közgazdász, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Harvard Egyetem és a Corvinus emeritus professzora, a francia becsületrend kitüntetettje, a svéd, amerikai, és más akadémiák tiszteletbeli tagja - közölte a család hétfő este az MTI-vel.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Napelemre, fűtéskorszerűsítésre kérnél többmilliós támogatást? Ez az útja

A nagyszabású, lakosságnak szóló pályázat napelemes rendszerek és energiatakarékos, korszerű, elektromos fűtési rendszerek kialakításához nyújt támogatást. A kivitelező cégeknek hétfőtől van lehetőségük a regisztrációs kérelem benyújtására, a családok és magánszemélyek a program első ütemében december 6. és január 12. között pályázhatnak - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!