45 éves rekordot hozott a kávészektor
Fotó: Shutterstock

Fél évszázada nem volt erre példa a kávé piacán

Nem kedvezett az időjárás a kávéültetvényeknek az előző időszakban. Emiatt nagyjából fél évszázados csúcsot döntött a népszerű robusta kávé ára. Azonban úgy tűnik, arabicából elégséges készletek állnak rendelkezésre.


Elszállt a robusta ára

Nem kedvezett az elmúlt évek időjárása a globális kávészektornak. Csökkent a termésmennyiség, ami miatt jelentősen emelkedett a kávé ára is. Különösen a robustát érintették ezek a problémák.

A robusta ára tonnánként 2400 dollárról 3500 dollárra nőtt 2023 májusa óta, ami 45 éves rekordot jelent.

A változás elsődleges oka, hogy a kávéfajta legnagyobb exportőre Vietnám, ahol az áprilisi extrém hőség miatt 20 százalékkal esett vissza a termés volumene. Emiatt kilónként 80 ezer dongról (1 dong nagyjából 0,014 forint) 132 ezerre drágult a robusta.

Emellett Brazíliában - egy másik nagy kávétermelő országban - terméskiesést okoztak a heves esőzések.

Azonban az Agroinform megjegyi, arabica típusú kávéból továbbra is elégséges készletek állnak a rendelkezésre.

Gombával indítani a napot kávé helyett? Itt az új különlegesség

Egyébként 2024 kávés újdonságai közül kiemelkedik egy egyre népszerűbb különlegesség. Mutatjuk, miért lehet jó alternatíva, ha megszokott koffeinforrásunkat gombakávéra cseréljük.

Az emberiség napi szinten hozzávetőleg 2,25 milliárd csésze kávét fogyaszt – hazánkban az emberek többsége átlagosan naponta kétszer kávézik, a ranglistát vezető finneknél viszont már napi négy adagról beszélhetünk.

Mindemellett kétségtelen, hogy az egészségtudatos táplálkozás térhódításával párhuzamosan egyre több embernél váltja fel valamilyen alternatív ital a jól bevált kávét. Akár matcháról, akár chai lattéról van szó, egyre nő azok száma, akik új frissítőkkel próbálják csökkenteni napi koffeinbevitelüket.

A gombakávé is ezzel a céllal született meg – az egyre divatosabb ital valójában a hagyományos, őrölt kávé és különböző gombák keverékéből készül. Jellemzően instant verzióban gyártják, és nagyjából fele annyi koffeint tartalmaz, mint az eredeti változat, ráadásul a benne található gombáknak különféle egészségügyi előnyöket is tulajdonítanak.

A felhasznált gombák közé tartozik a chaga (másnéven hamvaskéreg), a közönséges süngomba (azaz oroszlánsörény) és a cordyceps gomba is. Ezeket jellemzően táplálékkiegészítők összetevőiként alkalmazzák, stresszoldó hatásukat pedig már több kutatás is alátámasztotta.

A gombakávéban található természetes vegyületek növelik a stresszel szembeni ellenállóképességünket, nyugtatják központi idegrendszerünket, és még immunrendszerünket is támogatják. Az alacsonyabb koffeintartalom miatt ráadásul sokkal kisebb eséllyel tapasztaljuk majd a kávézás potenciális negatív hatásait, például a szorongást, az álmatlanságot vagy a magas pulzusszámot.


Ne hagyd ki!