Pénzzé tenné Phenjan az eddigi munkája gyümölcsét
Fotó: Shutterstock

Piacra dobja a kommunista diktatúra a lopott szajrét

Észak-Korea nagyot szakítana a lopott bitcoinjaival. Az ázsiai kommunista diktatúra a kriptovagyonát az évek óta szorgosan ”gyűjtögető” állami hackereknek köszönheti. Most azon dolgoznak, hogy valódi pénzzé tegyék a digitális vagyonukat.


Értékesítené a kriptovagyonát Észak-Korea

Az Egyesült Állomok szövetségi nyomozóirodája, azaz az FBI közleményben hívta fel a kriptovalutában utazó szolgáltatók figyelmét, hogy az Észak-Korea hírszerzéséhez kötődő Lazarus Group hackercsoport (TraderTraitor és APT38 néven is ismertek) az elmúlt időszakban rabolt bitcoinok valódi devizára váltásán dolgozik.

Nagyjából 40 millió dollár értékű bitcoint (összesen 1580-at) azonosított eddig az FBI, amelyeket több kriptovalutás tárcán mozgatnak Kim Dzsongun legfelső vezető kiberbanditái.

A PC World megjegyzi, a kriptovaluták például az Alphapapo, a CoinsPaid és az Atomic Wallet platformok kirablásából származnak. Ezekről az oldalakról a Lazarus csupán idén júniusban és júliusban 60 millió, 37 millió és 100 millió dollár értékben lopott bitcoint.

Az FBI azt tanácsolja, a magánszektor kriptopiaci szereplői vizsgálják meg a közleményükben felsorolt virtuális pénztárcákat, és próbáljanak meg védekezni az azokhoz közvetlenül kapcsolódó, vagy azokkal összefüggésbe hozható tranzakciókkal szemben.

Észak-Korea kiberkatonái

A Chainalysis kriptovaluta-adatszolgáltató korábbi elemzése szerint a kommunista diktatúrához köthető hackerek például 2021-ben legalább hét kibertámadást indítottak különböző kriptoplatformok ellen, amelyek során összesen 400 millió dollárnyi, átszámítva nagyjából 124 milliárd forintnyi tokent loptak el – akkori árfolyamon.

Az Egyesült Államok állítása szerint ezen támadások nagy részét a Lazarus Group hajtotta végre. Az USA közülük három programozót azonosított akkor, akiket azzal vádolt, hogy a diktatúra kémszolgálatnak dolgoznak, és összesen több mint 1,3 milliárd dollárral károsítottak meg bankokat, vállalatokat és Hollywood-i filmstúdiókat.

Az ő nevükhöz fűződhet 2022 talán legnagyobb kriptobetörése is, amikor 615 millió dollár (több mint 200 milliárd forint) értékű kriptovalutát loptak el a népszerű online játék, az Axie Infinity játékosaitól.

A szakértők szerint ezek a pénzek különösen fontosak az ázsiai országnak, hiszen könnyen tisztára moshatóak, és finanszírozható belőlük Észak-Korea atomfegyverprogramja a nemzetközi szankciók ellenére is.

Ne hagyd ki!