Egy gazdag  embert imitáló bábu egy pénzérmékből álló magaslaton áll, miközben egy szegényebb embert imitáló bábu egyetlen érmén áll, körülöttük szétszórt pénzérmék láthatók
Fotó: Shutterstock

Toplista: ők a világ leggazdagabb kriptovaluta-milliárdosai

Az elmúlt években rengeteg ember szavazott bizalmat a kriptovalutáknak a gyors meggazdagodás reményében. Nagyon sokan felkészületlenül léptek be ebbe avilágba, ahol nem várta őket más, csak csalódás, mégis szép számmal akadtak olyanok, akiknek egy-egy jó befektetésnek köszönhetően megváltozott az életük. A tradersofcrypto.com a rendelkezésre álló adatok alapján összegyűjtötte a világ jelenlegi leggazdagabb kripto-befektetőit. Nézzük a toplistát!1. Satoshi Nakamoto

Satoshi Nakamoto igazi rejtély. Úgy tartják, hogy ő alkotta meg a bitcoint, valódi kiléte azonban ismeretlen. Lehet, hogy egyetlen személyről van szó, de az is elképzelhető, hogy egy egész fejlesztői csapat áll a titokzatos név mögött. Egy valami biztos: Nakamoto jelenleg csaknem egymillió bitcoint birtokol, ami jelenlegi árfolyamon nagyjából 60 milliárd dollárt, azaz körülbelül 19 560 milliárd forintot ér. Ez azt jelenti, hogy Nakamoto messze a világ leggazdagabb kriptovaluta-tulajdonosa.

2. Sam Bankman-Fried

Sam Bankman-Fried a kripto-piac leggazdagabb embere azok között, akiknek ismerjük a kilétét. Vagyonát az FTX-tőzsdének és az Alameda Research kereskedőcégének köszönheti. Bankman-Fried 2019-ben indította útjára az FTX-et, amelyet „kereskedők építettek kereskedőknek”. Az FTX a világ egyik vezető kripto-tőzsdéje, amely főleg kriptoügyletekhez biztosít platformot. A börze piaci értéke meghaladja a 18 milliárd dollárt,befektetői között olyan nagyágyúk találhatók, mint a Coinbase vagy a SoftBank. A vállalatok sikereinek köszönhetően Sam Bankman-Fried a történelem egyik leggazdagabb 30 év alatti emberének számít.

Vagyonát 26,5 milliárd dollárra, azaz nagyjából 8 639 milliárd forintra becsülik.

3. Brian Armstrong

Brian Armstrong az Egyesült Államok legnagyobb kripto-tőzsdéjének, a Coinbase Global-nek a vezérigazgatója. Az Airbnb egykori szoftvermérnöke 2012-ben alapította a Coinbase-t Fred Ehrsam valutakereskedővel. A Coinbase 2021. április 14-én tőzsdére lépett a Nasdaq-on, és rövid időre elérte a 100 milliárd dolláros piaci értéket. Armstrongnak körülbelül 19 százalékos részesedése van a Coinbase-ben, becsült nettó vagyona 14,7 milliárd dollár.

4. Chris Larsen

Chris Larsen a pénzügyi tranzakciók felgyorsítását és olcsóbbá tételét célzó, nyílt forráskódú protokoll, a Ripple és a hozzá tartozó XRP kriptovaluta társalapítója és elnöke. A Ripple-nek már több mint 100 nagyvállalati ügyfele van, köztük az American Express, a Santander, a MoneyGram vagy a Visa. Larsen 2016 decemberében lemondott a Ripple vezérigazgatói posztjáról, de ügyvezető elnökként továbbra is felügyeli a vállalatot.

Vagyonát hatmilliárd dollárra becsülik.

5. Joseph Lubin

Joseph Lubin a világ második legnagyobb kriptovalutájának, az ethereum-nak az egyik társalapítója. Emellett ő alkotta meg a Consensys blokklánc-szoftvert, amely világszerte segíti a fejlesztőket, a vállalkozásokat és az embereket a következő generációs alkalmazások létrehozásában, a pénzügyi infrastruktúra kiépítésében és a decentralizált web elérésében. Emellett az EthSuisse vállalat is az ő nevéhez fűződik, amely egyebek között az ethereum működéséhez is hozzájárul.

Lubin személyes vagyonát ötmilliárd dollárra becsülik.

Ne hagyd ki!