Az ország legjobb gimnáziumaiban is ezek a tanulás legfontosabb kellékei

A HVG idén is összeállította a 100 legjobb magyarországi gimnázium rangsorát. Két iskola holtversenyben vezeti a toplistát. Nincs minden megyének legalább egy intézménye a legjobb százban, az egyházi iskolák adják viszont a rangsoroltak ötödét.


Fazekas, Eötvös

A HVG Középiskolai Rangsorában a korábbi évek sokszoros győztese, a budapesti Fazekas Gyakorló Gimnáziuma ismét visszakerült az első helyre, igaz azon osztoznia kell a budapesti belvárosi Eötvös Gimnáziummal. A dobogón az ELTE két gyakorló gimnáziuma követi a két éllovast. Az Eötvös a vizsgált kritériumok alapján kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott – a két kompetenciafelmérés, a négy érettségi tárgy és a felvételizők aránya szerinti rangsorban is nagyrészt benne volt az első tízben, de első helyet egyikben sem tudott szerezni, olvasható a hvg360.hu-n

A matek jobban ment

A Fazekas a részrangsorokban három első helyet szerzett, a két kompetenciamérésen és a matematika érettségin is a legjobbnak bizonyult. A magyarérettségi rangsorának kivételével mindegyikben az első tízben volt, abban azonban az első húszba sem fért be.

A legjobb tíz középiskola listáján a budapesti intézmények vannak többségben, csak egy vidéki, a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium fért be közéjük. A második tízbe viszont már további négy vidéki iskola is bekerült, de idén a legjobb húszat is a budapestiek dominálják. Ott a vidékiek közül kettő Budapest környéki, kettő győri és egy debreceni iskola található. Összességében egyébként a vidékiek vannak többen a százas listán.


The Conversation

Friss

A Baleár-tenger partján fekvő spanyol város, Valencia épületei és autói naplementében
Fotó: Shutterstock

A pokolba kívánják az amerikai bankokat a spanyol lakástulajdonosok

A pandémia alatt elképesztő mértékben nőtt az otthonukból kilakoltatott polgárok száma Spanyolországban. Az utcára került emberek az amerikai befektetőket okolják, akik több ezer ingatlant birtokolnak és kíméletlenül kitesznek mindenkit, aki nem fizet. Odáig fajultak a dolgok, hogy háborút indítottak a "karvalytőkések" ellen.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Egy férfi a laptopját nyomkodja, ami ERROR hibaüzenetet jelenít meg egy piros háttéren, szemben a férfivel egy nő könyvet olvas
Fotó: Shutterstock

Hibázott a Microsoft, a Windows összes verziója veszélybe kerülhet

Biztonsági szakértők egy olyan fenyegetést fedeztek fel a Windows Installer programjában, amely a legrosszabb esetben felhasználók milliárdjait károsíthatja meg-írja a Gizmodo a Bleeping Computerre hivatkozva.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A Personio HR-szoftvercég logója egy telefonon, amit egy ember tart a kezében, a háttérben a Personio weboldala látható
Fotó: Shutterstock

6 év alatt 200 dollárból 6 milliárd. Mi a titka Európa slágerstartupjának?

A Personio szoftvervállalatnak alig hat évre volt szüksége ahhoz, hogy piaci értéke meghaladja a 6,3 milliárd dollárt, és Európa egyik legértékesebb startupjává váljon. Hanno Renner vezérigazgató a CNBC-nek elmondta, hogy mi a sikerük titka, és arról is beszélt, hogy milyen nehézségeket kellett leküzdeniük.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!