Az ország legjobb gimnáziumaiban is ezek a tanulás legfontosabb kellékei

A HVG idén is összeállította a 100 legjobb magyarországi gimnázium rangsorát. Két iskola holtversenyben vezeti a toplistát. Nincs minden megyének legalább egy intézménye a legjobb százban, az egyházi iskolák adják viszont a rangsoroltak ötödét.


Fazekas, Eötvös

A HVG Középiskolai Rangsorában a korábbi évek sokszoros győztese, a budapesti Fazekas Gyakorló Gimnáziuma ismét visszakerült az első helyre, igaz azon osztoznia kell a budapesti belvárosi Eötvös Gimnáziummal. A dobogón az ELTE két gyakorló gimnáziuma követi a két éllovast. Az Eötvös a vizsgált kritériumok alapján kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott – a két kompetenciafelmérés, a négy érettségi tárgy és a felvételizők aránya szerinti rangsorban is nagyrészt benne volt az első tízben, de első helyet egyikben sem tudott szerezni, olvasható a hvg360.hu-n

A matek jobban ment

A Fazekas a részrangsorokban három első helyet szerzett, a két kompetenciamérésen és a matematika érettségin is a legjobbnak bizonyult. A magyarérettségi rangsorának kivételével mindegyikben az első tízben volt, abban azonban az első húszba sem fért be.

A legjobb tíz középiskola listáján a budapesti intézmények vannak többségben, csak egy vidéki, a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium fért be közéjük. A második tízbe viszont már további négy vidéki iskola is bekerült, de idén a legjobb húszat is a budapestiek dominálják. Ott a vidékiek közül kettő Budapest környéki, kettő győri és egy debreceni iskola található. Összességében egyébként a vidékiek vannak többen a százas listán.


The Conversation

Friss

Egy retro kamera, egy csapó, egy filmszalag és egy adag popcorn van egy pódiumon vörös függöny és egy mozivászon előtt egy moziteremben
Fotó: Shutterstock

Toplista: ez a világ 10 legtöbb pénzt termelő filmje

Minden bizonnyal lehetetlen megállapítani, hogy melyik a világ legjobb filmművészeti alkotása. Szerencsére sokkal könnyebb helyzetben vagyunk, ha a világ legjövedelmezőbb filmjét keressük. Cikkünkben megvizsgáljuk, mely filmek vonzották a világon a legtöbb nézőt a mozikba.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Japán Ruby Roman szőlőfürt vörös, óriási szőlőszemekkel egy bambusztálon, ez a világ legértékesebb szőlője
Fotó: Shutterstock

Mégis mi kerül egy fürt szőlőben 4 millió forintba? Mutatjuk

Az Isikava prefektúra gyümölcstermelői 1995-ben gondoltak egyet, és úgy döntöttek, kifejlesztenek egy új, nagyszemű vörös szőlőfajtát. Akkor még nem is sejtették, hogy a világ legdrágább szőlőjét alkották meg.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Egy férfi egy Androidos telefont tart a kezében, amelyen a Google logója látható fehér háttérrel, és egy nő egy iPhone-t tart a kezében, amelyen az Apple logója látható fehér háttérben
Fotó: Shutterstock

Olasz módi: Durva bírságot kapott az Apple és a Google

Az olasz trösztellenes hatóság egyenként 10 millió eurós, átszámítva nagyjából 3,7 milliárd forintos pénzbírságot szabott ki a Google-re és az Apple-re a felhasználói adatok kereskedelmi felhasználásával kapcsolatos "agresszív gyakorlat" miatt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!