Nemzetközi babérokra törne a jüan, de van vele egy-két probléma
Fotó: Shutterstock

Jüanra cserélhetik a dollárt és az eurót az oroszok

Évek óta törekszik rá Kína, hogy valutája, a jüan használatát szélesebb nemzetközi körben elterjessze. Úgy tűnik, az oroszok egyre inkább ráfanyarodnak a kínai pénzre, hiszen háttérbe szorítanák a dollár és az euró szerepét az ügyleteikben.


Nemzetközi babérokra törne a jüan, de van ezzel egy-két probléma

A kínai valuta nem konvertibilis, azaz korlátozottan váltható. Kínában tőkekorlátozások vannak érvényben, tehát nem lehet szabadon kivinni és behozni a jüant. Az ázsiai ország pénzügyi szektora pedig meglehetősen zárt, így a befektetési lehetőségek is igencsak határoltak.

Mindezek hozzájárultak ahhoz, hogy nem terjedt el a nemzetközi monetáris forgalomban a jüan használata. Kína próbálja a külföldi pénzügyi központokban és a kereskedelmi elszámolásokban támogatni a valutája térnyerését, de kevés sikerrel. Ez abból is látszik, hogy például 2022 áprilisában a jüan aránya a kereskedelmi finanszírozásban 4,5 százalék volt, szemben az amerikai dollár 84 százalékos részesedésével.

Ennek ellenére úgy tűnik, az ukrajnai agressziója miatt hozott nyugati szankciók Moszkvát a jüan útján indították el. Oroszország nemzetközi elszámolásaiban és a belföldi pénzügyi szektorában is terjed a kínai fizetőeszköz használata a dollár és az euró alternatívájaként.

Moszkva visszaszorítaná a nyugati devizák használatát

Az Orosz Központi Bank márciusban hosszabbítja meg az Oroszországban érvényes devizafelvételi korlátozásokat szeptember 9-ig, a nyugati szankciókra hivatkozva. Gyakorlatilag megtiltották az orosz vállalatoknak, hogy készpénzben számos nyugati ország valutáját vásárolják.

Devizaszámláról pedig csak akkor lehet levenni pénzt Oroszországban, ha azt 2022. március 9-e előtt nyitották. Ekkor legfeljebb 10 ezer dollár a felvételi limit, vagy hasonló értékű euró. Nem alkalmanként, hanem összesen.

Azonban Moszkva törekvése a dollárhasználat visszaszorítására nem újkeletű. G7 megjegyzi, Oroszország a Krím 2014-es annektálása óta igyekszik csökkenteni dollárfüggését. 2013 és 2021 között sikerült is 80 százalékos szintről 50 százalék alá mérsékelniük az amerikai deviza részarányát a kereskedelmi elszámolásaiban, igaz a jüan helyett leginkább az euró javára.

Tovább terjedhet a jüan használata

Az orosz szuverén vagyonalap kosarában 2021-ben jelent meg a jüan. Emellett a kínai pénz a lakosság és a vállalatok körében is népszerűbb lett. A moszkvai tőzsdei tranzakciókban az aránya 3-ről 33 százalékra nőtt kilenc hónap alatt, a belpiaci pénzügyi tranzakciókban pedig 0,4-ről 14 százalékra.

Emellett a kínai valuta adja a teljes orosz betétállomány 2 százalékát, valamint az oroszok devizavagyonának 11 százalékát (még mindig a dollár és az euró a legelterjedtebbek), pedig nemrég szinte nulla volt az aránya.

Azonban továbbra is gondot jelentenek a jüan konvertibilitási problémái. Jelenleg az oroszok a kínai import fedezésén és az esetleges kínai befektetéseken túl nem sokszor tudják hasznát venni a jüannak. Viszont Kína súlya a nemzetközi kereskedelemben tovább nőhet a közeljövőben is. Továbbá úgy tűnik, más szankcióálló választásuk egyébként sincs az oroszoknak, mint a jüan.

The Conversation

Ne hagyd ki!