Két bitcoin látható több, sorba rendezett kínai jüan papírpénz előtt, Kína a kriptovaluták betiltása után NFT-blokkláncot épít
Fotó: Pixabay

A kriptók betiltása után Kína saját blokklánc-hálózatot fejleszt

Az államilag támogatott blokklánc-hálózatot kifejezetten az NFT-kre, azaz a nem helyettesíthető tokenekre szabták. A South China Morning Post hírportál értesülései szerint az új infrastruktúrának semmi köze sem lesz a kriptovalutákhoz.


Nem akar kimaradni a buliból

A bejelentés azt jelzi, hogy a kriptovaluták állami szintű betiltása ellenére Kína komoly érdeklődést mutat a digitális tokenek iránt. Az új technológia, az úgynevezett BSN-Distributed Digital Certificate (BSN-DDC) célja az, hogy a lakosok egyszerűbben kezelhessék NFT-portfólióikat.

Az NFT-k egyedi digitális eszközök, amelyek egy virtuális elem – például műalkotás, zene, videoklip vagy tweet – tulajdonjogát képviselik. Az elmúlt hónapokban a sportban, a divatban és a szórakoztatóiparban is komoly kereslet mutatkozott irántuk, egyre több művész, zenész, influenszer, vállalat, sportklub, rajongó, gyűjtő és vásárló szavaz nekik bizalmat. Segítségükkel az alkotók pénzzé tehetik digitális munkáikat, és egyedi, hiteles tulajdonjogot biztosítanak a vásárlóknak.

Az NFT-k börzéje a tavalyi évben elérte a 41 milliárd dolláros piaci értéket, így nem meglepő, hogy Kína lépéseket tesz a helyi kereskedők megregulázására.

Az új NFT-hálózaton a pénzügyi tranzakciótat kizárólag a kínai jüannal lehet majd lebonyolítani.

Az ördög a részletekben rejlik

A központi bank álláspontja szerint a digitális valuták súlyosan veszélyeztetik a Kínai Népköztársaság polgárainak vagyonát, ezért tavaly szeptemberben minden kriptovaluta-tranzakciót illegálisnak minősített. A döntés nemcsak a belföldi kereskedelmet és az üzleti tevékenyéget érintette, hanem a külföldi weboldalak szolgáltatásait is. Így bárki, aki valamilyen kriptovaluta ügyletbe keveredik (magyarul egész egyszerűen befektet, vagy elad), bűncselekményt követ el, ami büntetőeljárást von maga után, legyen szó akár egyszerű polgárokról, akár vállalatokról, bankokról.

A valóság ennél egy kicsit árnyaltabb. A „Mennyei Birodalomnak” minden bizonnyal inkább az a baja a kriptovalutákkal, hogy a decentralizált blokklánc-hálózatok miatt nem tudja kellően felügyelni a polgárok pénzügyeit. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a tény, hogy minden egyes szolgáltatónak kötelező jelleggel hozzáférést kell biztosítania saját rendszereihez a szabályozók számára, hogy bármikor beavatkozhassanak, ha valamilyen illegális tevékenységet észlelnek.

Kína alternatívája a blokkláncokra egy olyan hálózat, amely ugyanúgy működik, mint a betiltott rendszerek, annyi különbséggel, hogy a tranzakciókat egy állami szervezet felügyeli. A BSN-t mások mellett az állami tulajdonú China Mobile, a China UnionPay és az Állami Információs Központ támogatja.

A BSN-DDC 10 blokkláncot fog integrálni rendszerébe, beleértve az Ethereum és a Corda módosított verzióit.

Ne hagyd ki!