A világ leghíresebb, The Pirate Bay nevű kalózportálja nagyító alatt
Fotó: Shutterstock

Egy kalózoldalra kikerült a világ összes NFT-je, de mi ezzel a gond?

Egy ausztrál művész, aki egyben programozó is, „megelégelte" az NFT-k, azaz a nem helyettesíthető tokenek körüli felhajtást, és úgy döntött, lemásolja a világ leghíresebb kalózportálját, ahonnan állítása szerint a világ összes virtuális alkotását le lehet tölteni, amelyek az Ethereum blokkláncán találhatók.


Sok hűhó semmiért?

Geoffrey Huntley lépése egy olyan problémára reagál, ami valójában nem is probléma. Az elmúlt hónapokban elképesztően népszerűek lettek az NFT-k, amelyek köré egy milliárd dolláros iparág épült.

Az NFT-k egyedi digitális eszközök, amelyek egy virtuális elem – például műalkotás, zene, videoklip vagy tweet – tulajdonjogát képviselik. Az elmúlt hónapokban a sportban, a divatban és a szórakoztatóiparban is komoly kereslet mutatkozott irántuk, egyre több művész, zenész, influenszer, vállalat, sportklub, rajongó, gyűjtő és vásárló szavaz nekik bizalmat. Segítségükkel az alkotók pénzzé tehetik digitális munkáikat, és egyedi, hiteles tulajdonjogot biztosítanak a vásárlóknak. A közelmúltban még az Oscar-díjas rendező, Qunetin Tarantino is pedzegette, hogy saját tokeneket bocsát áruba.

A kritikusok általában azt nehezményezik, hogy bárki hozzáférhet, letöltheti és lemásolhatja a sok esetben irdatlan összegekért vásárolt digitális alkotásokat. Huntley hasonló véleményen van.

Az NFT művészet jelenleg nem más, mint egy útmutatás ahhoz, hogyan érhetsz el vagy tölthetsz le egy képet. A képeket valójában nem a blokkláncon tárolják.

-mondta a művész-programozó.

Ahogy fogalmazott, azért alkotta meg az NFT Bay nevű torrentoldalt – stílusosan a világ leghíresebb kalózportálja, a The Pirate Bay után elnevezve -, hogy megmutassa az embereknek, mire áldozzák a vagyonukat. Állítása szerint az oldalról letölthető egy 17 terabájtos fájl, ami az Ethereum és a Solana blokkláncok összes NFT-jét tartalmazzák.

Kinek van igaza?

Az NFT-pártolók nagyon egyszerűen érvelnek a tokenek mellett. Ahogy a cikkünk elején írtuk, az NFT-k egy virtuális eszköz tulajdonjogát képviselik, amely a blokklánc hálózaton kerül eltárolásra. Huntley erre utalt, amikor azt mondta, hogy csupán útmutatókként szolgálnak az alkotás tulajdonosához.

Igen, bármelyik NFT-t könnyedén le lehet másolni, de ez még nem jelenti azt, hogy egy „jobb klikk, másolás" után egy milliárdokat érő token kerül a birtokunkba. Gondoljunk csak bele, a Mona Lisát is többször megpróbálták lemásolni, hamisítani, mégsem jutottak vele semmire. Nagyjából ugyan ez a helyzet itt is. Pontosan vissza lehet követni, ki az NFT eredeti tulajdonosa. Ennek köszönhetően a piac nagyjából úgy működik, mint a hagyományos műkereskedelem.

Valószínűleg Huntley is tisztában van azzal, hogy az NFT Bay nem fogja bedönteni az ágazatot, ugyanis hozzátette, azt reméli, a weboldal segítségével a jövő generációi könnyedén tanulmányozhatják majd ennek a generációnak a közgazdaságtani buborékját.

Ha érdekel, mekkora biznisz van az NFT-kben, számokkal alátámasztva, KATTINTS IDE!

Ne hagyd ki!