Nagy ára lehet a törlesztési moratórium fenntartásának
Fotó: Shutterstock

A hitelmoratóriumosokat figyelmezteti a jegybank

Jelentős többletfizetési kötelezettségre számíthatnak azok, akik maradnak év végéig a hitelmoratóriumban – figyelmeztet a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Akinek az anyagi helyzete megengedi, annak érdemes lehet elkezdenie a hiteltörlesztést.


Közleményt adott ki a jegybank

Egy átlagos lakáshiteles nagyjából 300 ezer forint többletköltségre, amíg egy tipikus személyi hiteles körülbelül 200 ezer forint többletfizetési kötelezettségre számíthat amennyiben 2022 végéig fenntartja a törlesztési moratóriumát – figyelmeztet sajtóközleményében az MNB.

A jegybank emlékeztet rá, hogy a moratórium ára a meg nem fizetett tőke kamata, valamint a szerződés futamidejének meghosszabbodása. Ugyan a fizetési halasztás után nem növekedhetnek a törlesztőrészletek (a kamatok időközbeni átárazódásától eltekintve), azonban a hitel futamideje jelentősen nőhet. A moratórium 2022. decemberig tarthat, addig a kamat nem lehet nagyobb a 2021. október 27-ei szintjétől.

Rengetegen éltek a lehetőséggel

A jegybank szerint a törlesztési moratórium a munkahelyüket elvesztő, egészségügyi vagy más okok miatt nehéz anyagi helyzetbe kerülők tízezreknek jelentett mentőövet az elmúlt bő 2 évben.

2022. áprilisban nagyjából 82 ezer lakossági ügyfél 127 ezer darab kölcsönszerződése volt moratóriumban, ami nagyjából 465 milliárd forintnyi hitelösszeget jelent, vagyis a teljes lakossági hitelállomány 5 százalékát. Emellett a vállalati állomány nagyjából 2 százaléka - 2 ezer moratóriumos vállalkozás 3 ezer hitelszerződésére - összesen 180 milliárd forint tartozott a fizetési halasztás alá.

Az átlagos moratóriumos lakáshiteles 14 év hátralévő futamidővel, 8,5 millió forint tartozással rendelkezik, a hitelkamat pedig 5 százalék. Egy tipikus, a moratóriumban lévő lakáshiteles még további 283 ezer forintnyi kamatfizetési többletteherre számíthat akkor, ha 2022. december 31-ig továbbra is igénybe venné a moratóriumot. A korábban felgyülemlett moratóriumi kamatokkal együtt ez összességében mintegy 1,7 millió forint többletkamatkiadást jelentene számára, miközben hitelének futamideje összességében 4 évvel és 10 hónappal nőne meg (ebből 10 hónappal az idei év második fele miatt) - jegyzi meg a jegybank.

Az MNB azt is kiszámolta, hogy egy tipikus moratóriumban lévő személyi kölcsön hátralévő futamideje 4,5 év, a még meglévő kölcsönösszeg 2,5 millió forint, a kamat pedig 13 százalék. Egy átlagos személyi kölcsönt idén év végéig moratóriumba helyező adós mintegy 187 ezer forint többlet-kamatkiadással számolhat. A korábbi moratóriumban felhalmozott kamatokkal együtt ez közel 1,2 millió forinttal növelné meg anyagi terhét, míg szerződése futamideje 4 évvel és 3 hónappal nyúlna majd meg (amiből 9 hónap a 2022. második félévi hosszabbításnak lenne köszönhető).

Csak nekik érdemes fenntartaniuk a moratóriumot

A fizetési halasztás fenntartását csak azok számára javasolja a jegybank, akik a nehéz anyagi helyzetük miatt nem tudnák fizetni a hitelüket. Azoknak, akik nincsenek ilyen helyzetben, azt tanácsolják, hogy minél előbb kezdjenek törleszteni.

Amennyiben a hiteles nem ad be újabb kérelmet a moratórium folytatásáról július 31-ig, visszaáll korábbi törlesztőrészlete.


The Conversation

Ne hagyd ki!