pénzköteg átadása
Fotó: Shutterstock

Hitel kéne? Mutatjuk, mennyi most a kamat!

A 18 százalékos csúcsán már negyedik hónapja túl van az irányadó kamat. A jegybank augusztusban újra egy százalékponttal csökkentette, így pedig a hónap végére 14 százalékon állt. Ez pedig ismét hatással volt a hitelek árát meghatározó referenciamutatókra, ezeknek is folyamatosan csökken az értékük. Mutatjuk, melyik bank mit ajánl így 2023 szeptemberében.


Bár még mindig vannak 10 százalék feletti lakáshitel ajánlatok a piacon, egyre több banknál kezdődik nyolcassal az ügyleti kamat. Ahogy már itt megírtuk – az elmúlt hónapokban általánossá váltak a kamatcsökkentések, és augusztus végén, szeptember elején is ez volt a jellemző. Ezek mértéke azonban jellemzően néhány tized százalék, így az átlagügyfeleknek még várni kell az érezhetően olcsóbb személyi kölcsönökre és jelzáloghitelekre – írja a Bank360.hu kamatfigyelője.

Ez is érdekelhet: Ennyit romlik a bankban tartott pénzed most

pap\u00edral\u00e1\u00edr\u00e1sok

Fotó: Scott Graham/Unsplash

Tehát a megszokott módon, néhány tized százalékos csökkentések a jellemzőek, de időnként még egy-egy emelés is becsúszik. Most már az átlagos kamat 9 százalék alatti a lakáshiteleknél, de a teljes hiteldíj mutatók még gyakran 9 felett vannak. A bankoknak szükségük is van a vonzóbb ajánlatokra a piaci kamatú lakáshiteleknél, mert azok momentán nem éppen a legkelendőbbek. A személyi kölcsönök cserében drágán is azok, így azon a téren nehezebben észrevehető kamatváltozás.

​Elmúlt heti hitelajánlatok

Az ErsteBank az 5 éves kamatperiódusú hitelek kamatát 0,40 százalékponttal csökkentette, az ennél hosszabb, 10, 15 és 20 éves kamatperiódusú kölcsönökét pedig 0,20 százalékponttal. Az MBH Bank szintén a jelzáloghitelek kamatából vágott. A 10 éves kamatperiódusú hiteleknél történt módosítás, 0,45, illetve 0,30 százalékpont mértékben.

A CIB Banknál e hónaptól a fix kamatozású, piaci hitelek kamata legalább 150 és 250 ezer forintos nettó jövedelem vállalása esetén 0,25 százalékponttal, 450 ezer forintos jövedelem igazolás mellett pedig 0,35 százalékponttal lett alacsonyabb. A 10 éves kamatperiódusú fogyasztóbarát lakáshitelek kamata 0,05-0,35 százalékponttal mérséklődött attól függően, mekkora is az igazolt jövedelem. A lakáshitelek kamata ezzel már jócskán 9 százalék alatt jár a CIB-nél, ahol akár 8,34 százalékos ügyleti kamattal is találhatunk kölcsönt – emeli ki a 24.hu.

Ezt is olvasd el: Kamatdöntő ülést tartott a monetáris tanács, itt az eredmény

Kivételt jelent a K&H Bank, amely szeptembertől egyedüliként emelte a jelzáloghitelek kamatát. A fix kamatozású kölcsönöknél mindez 0,39-0,49 százalékponttal emelkedett. az ügyleti kamat pedig így 10,85 és 10,95 százalék között áll a módosított hiteleknél. Az utóbbi pár hétben két bank módosított a személyi kölcsön kamatain. A Raiffeisen Bank augusztus végén nagyot lépett: a kedvezmények nélküli kamatlábat egységesen 2 százalékponttal csökkentette. Az OTP Bank szeptembertől viszont emelt a minősített fogyasztóbarát személyi kölcsön kamatán: 16,99-ról 17,46 százalékra.

Ne hagyd ki!