Kimerült a hitelkeret egy fontos támogatási programban
Fotó: Shutterstock

Négy hét alatt széthordták a cégek a kedvezményes hitelt

Felfüggesztették a Baross Gábor Újraiparosítási Program forgóeszközhitel alprogramját a keret kimerülése miatt. A döntés a konstrukció másik két területét, a beruházási és a zöld hitelt nem érinti - közölte az EXIM Magyarország.


A február 1-jével indult hitelprogramban az energiaválságnak leginkább kitett magyar vállalatok kedvezményes, fix kamatozású kölcsönt igényelhetnek. Az elmúlt közel egy hónapban mintegy 1100 milliárd forintnyi hiteligénylés érkezett az ügynökséghez, illetve refinanszírozó partnereihez. A forgóeszközhitel bizonyult a legkeresettebbnek, az igénylők csak ebből mintegy 700 milliárd forint értékben adtak le igényt. Az eddigi igényléseket beérkezési sorrendben bírálják el, a támogatási döntéseket március 5-ig hozzák meg.


Kisgergely Kornél, az EXIM Magyarország vezérigazgatója a közlemény szerint elmondta: számítottak arra, hogy a forgóeszközhitelt fogja igényelni a legtöbb vállalkozás. Azt is hozzátette, hogy a beruházási hitel kerete is kimerülőben van, azonban ez utóbbira még lehet igényt benyújtani.

A hitelcsomagot összesen 700 milliárd forintos keretösszeggel hirdették meg, forintban maximum 6, euróban 3,5 százalékos fix kamatozással. A hitelt az év végéig vagy a keret kimerüléséig lehet igényelni.

Az EXIM Magyarország az ország hivatalos exporthitel-ügynöksége, amely az exportfinanszírozás mellett, közel egy évtizede belföldi hitelprogramokat is működtet. Az EXIM név alatt két jogi személy együttese értendő: a Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank Zrt.) és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. (MEHIB Zrt.).

Az EXIM Magyarország teljes eszközállománya 2022-ben közel 2000 milliárd forintot ért el, hitelállománya pedig átlépte az 1200 milliárd forintot, mintegy 2800 vállalati ügyfelének közel 90 százaléka a kkv-szegmensben működik. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter nemrég bejelentette, hogy a Baross Gábor hitelprogram mellett hamarosan egy azonos nevű tőkeprogramot is indítanak a beruházási aktivitás növelése érdekében.

The Conversation

Ne hagyd ki!