Magyarországon is elterjedt az amalgámtömés

2025-től javasolja az Európai Bizottság (EB), hogy teljesen tiltsák be az amalgámtöméseket az Európai Unióban. Azonban nemcsak az amalgám fogászati használatát szűntetnék meg, hanem az előállítását, az exportját és az importját is.


Vége lesz az amalgámtöméseknek az Európai Unióban

Az ókor óta használ az emberiség amalgámot, ami gyakorlatilag a higany és más fémek ötvözete. Jelenleg is számos iparág hasznosítja Európában, a fogászati alkalmazása pedig különösen elterjedt. Azonban az Európai Bizottság javaslata szerint 2025-től be kellene tiltani a használatát, a gyártását, az exportját és az importját az Unióban.

A használata ellen olyan adatok szólnak, mint például, hogy a légkörben található higany szintje 500 százalékkal, az óceánok vizének higanykoncentrációja pedig 200 százalékkal haladja meg a természetes szintet. A különösen magas értékek oka, hogy a fém már szobahőmérsékleten is folyékony, valamint párolog. Mindezek miatt könnyedén kerülhet az emberi szervezetbe, ahol mérgezést is okozhat.

Azonban az amalgám használata mellett is szólnak érvek. Például fogászati előnye, hogy könnyű vele dolgozni a fogsor kevésbé izolált, nyálas területein. Nem esik ki és jellemzően hosszabb élettartamú, mint a manapság használt tömések. Emellett Hermann Örs fogorvos szerint a 15-30 éve betett amalgámtömésekből sem oldódnak ki anyagok.

Az amalgámtömés kétszer veszélyes, amikor beteszik és amikor kiveszik. Amikor beteszik akkor azért, mert még nincs megkötve, de ha szakszerűen látják el a pácienst, akkor nem okoz kárt. Amikor kiveszik, akkor pedig azért, mert amikor a fúró az amalgámot éri, akkor higanygőz szabadulhat fel, de ez az elszívóval biztonságosan megoldható

- nyilatkozta a fogorvos a Transtelexnek.

Jelek, amelyekről felismerhető a fogágybetegség

Ha a fogászatnál járunk: manapság a parodontózis az egyik leggyakoribb fogászati probléma. A betegséggel érintett szöveteket fogágynak (parodontium) nevezik. Súlyos esetekben az íny, gyökérhártya, fogcement és a fog körüli csont területen fellépő krónikus gyulladás fogvesztést eredményezhet. Felismerése laikusként nem könnyű feladat. Azonban az alábbi tünetek segíthetnek a betegség azonosításában.

A parodontózisra utaló gyakori jelek lehetnek az alábbiak: fogak közötti rés megjelenése; fog érzékenység; fogvesztés; fogíny elszíneződése; fogíny recesszió; fogínytasak kialakulása; fokozott érzékenység az ínyben; gyakran vérző íny; kellemetlen szájszag; mozgó fogak; ínyduzzadás.

Van három hasznos tippünk a fogágybetegség ellen:

  1. Ha a felsoroltak közül bármelyiket érzékeli, fordulj szakemberhez!
  2. A gyakori szűrővizsgálat fogakat menthet!
  3. Csökkentsd a fogágybetegség kockázatát például a dohányzás kerülésével, megfelelő szájápolással, helyes táplálkozással, az immunrendszered erősítésével, a stressz csökkentésével stb.

Egyéb részletekért ezt a cikkünket ajánljuk a figyelmedbe!

Ne hagyd ki!