Újra emelkedhetnek a szektor költségei
Fotó: Shutterstock

Kína keresztbe tett a világ chipgyártásának

Exportkorlátozást vezetett be Kína a chipgyártás két nélkülözhetetlen alapanyagára. Az ázsiai ország fontos exportőre a fémeknek, ezért újabb költségnövekedésre számítanak a világ chipgyártásában a szakértők.


Exportkorlátozást vezetett be Kína a galliumra és a germániumra

Csökkenhet a nemzetközi ellátás a chipgyártás két nélkülözhetetlen alapanyagából, galliumból és germániumból a következő hetekben, mivel Kína exportkorlátozást vezetett be az anyagokra az elmúlt napokban.

Emiatt a szakértők a két fém drágulására számítanak a világpiacon legalább addig, amíg a kereskedők meg nem szerzik az ázsiai országból való kivitelükhöz szükséges engedélyeket. Kína galliumból a világ termelésének a 80, germániumból a 60 százalékát adja.

Kína július elején jelentette be, nemzetbiztonsági okokból korlátozni fogja néhány terméke kivitelét. Emiatt az exportőröknek a továbbiakban engedélyt kell kérniük az egyszerre civil és hadi célú termékek és technológiák exportjára. Az engedélyek kiadása hónapokat is igénybe vehet – feltéve, ha egyáltalán megkapják azokat a kereskedők.

A VG megjegyzi, Kínán kívül nagyjából két-három hónapra elegendő gallium- és germániumtartalék van a világban. A hírek hatására csak az előző héten a gallium 43,4 százalékkal 370 dollárra drágult kilónként a rotterdami árutőzsdén, a germánium pedig 9,1 százalékkal 1473 dollárra. A szakemberek további áremelkedésre számítanak. Továbbá úgy látják, a két fém exportkorlátozása az amerikai-kínai exporttilalom-párbaj része.

Az időzítés nem véletlen, egyszerűsítve a dolgot Kína közölte: ha nem adtok nekünk csipet, akkor mi nem adunk nektek alapanyagot, hogy gyártsátok azokat a csipeket

nyilatkozta Colin Hamilton, a BMO Capital Markets árupiaci elemzője a BBC-nek.

Chipgyártásban erősíthet Magyarország

Egyébként a chiphordozó kerámialapkák fejlesztési és gyártási kapacitásainak kialakítása érdekében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium a közelmúltban mérte fel a magyarországi K+F képességeket. Úgy találták, a gyártókapacitás középtávon kiépíthető.

A COVID alatt tapasztalt chiphiány rámutatott egész Európa sérülékenységére, miközben hazánk jelenleg is világszínvonalú anyagkutatási képességekkel rendelkezik. Erre a tudásra építve, a fejlett technológiai piacra való belépéssel jelentősen növelhető a magyar gazdaság versenyképessége és szuverenitása, egyúttal jelentősen csökkenthető az ország nemzetközi kitettsége

- idéztük Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkárt.

A politikus megjegyezte, technológiailag gyorsan változik a félvezető üzletág, valamint kiemelkedő a fejlesztési tevékenység az értéklánc minden szakaszában.

A széleskörű innovációs tevékenység okán a projekt és a későbbi fejlesztések érdemben járulnak hozzá a magyar gazdaság technológiai fejlettségének előmozdításához, az Ipar 4.0 folyamataihoz, az ipar technológiaváltásához

- mondta az államtitkár.

Ne hagyd ki!