Automata mosógép belseje vízzel
Fotó: Shuttestock

Vadiúj mosógépeket beleznek ki ezért az apró alkatrészért

A tech cégek új mosógépeket vásárolnak föl, hogy így jussanak hozzá értékes alkatrészekhez, és pótolják a világon mindenütt hiánycikknek számító mikrochipeket.


A korábban csak személyi számítógépekben, mobiltelefonokban és félvezetőkben használt alkatrész mára már létfontosságú az autók, egyes konyhai eszközök, a televíziók, az okoshangfalak, a termosztátok, az okos villanykörték, sőt még néhány kutyanyakörv gyártásánál is.

Égető hiány

A mikrochip gyártók képtelenek lépést tartani a kereslettel, különösen miután a családok a pandémia alatti korlátozások idején több számítógépet és sok kütyüt is beszereztek, új gyárak alapítása pedig évekbe telne és többmilliárd dolláros beruházást igényel.

A súlyos mikrochip-hiány érzékenyen érinti a multinacionális vállalatokat, a nagy autógyártóktól, mint a Tesla vagy a Ford, a konyhaigép-gyártókon át, mint a Bosch vagy a Hotpoint, a videójáték-konzol előállítókig, mint a Sony vagy a Microsoft.

A legnagyobb veszteséget az autógyártók szenvedhetik el, akiknél akár százezer fontnyi (44 milliárd forintnyi) járműállomány is bennragadhat, amit azért nem tudnak eladni, mert

nem tudnak hozzájutni az alapchiphez, ami két éve még 1 angol fontba, vagyis párszáz forintba került.

Egyes cégeknél abban találták meg a megoldást, hogy vadonatúj mosógépeket vásárolnak fel, majd szednek szét a hiányzó alkatrészekért, ahelyett, hogy hat hónapot várnának, nyakukon a drága, eladhatatlan áruval.

Heuréka

A modern mosógépekben számtalan chip lehet, amelyek lehetővé teszik az érintőképernyő, a wifi-kapcsolat, a súlyérzékelő, illetve a hibajelző használatát.

Stuart Miles, a Pocket-lint weboldal alapítója azt mondta:

ez a jó, öreg guberáló taktika. A cégnek szüksége van egy alkatrészre, amely elengedhetetlen a késztermék előállításához, például egy autóhoz, és itt jön a képbe a kreativitás.

Miles úgy képzeli, hogy valakinek volt egy Heuréka-pillanata, de nem a fürdőkádban, mint Arkhimédésznek, hanem valószínűleg mosás közben. Valaki betehette a szennyes ruhát a mosógépbe, majd beállította a TV-hez hasonló kijelzőn a mosási ciklust. Másnap pedig bejelentette az értekezleten, hogy megtalálta a megoldást.

Miért nem veszünk tízezer mosogépet, amiből kiszedhetjük a szenzorokat?

- kérdezhette.

Hogy mi lesz a kibelezett mosogépekkel, azon ráérünk később gondolkodni.

Kiszivárgott

A kétségbeesett lépésre azután derült fény, hogy a holland ASML, amely chipgyártó gépeket ad el egyebek között az Intelnek és a Samsungnak, bejelentette első negyedéves mérlegét. A cég vezetője, Peter Wennink állítólag azt mondta a befektetőknek: egy nagy cég arról értesítette, hogy végső megoldáskét mosógépeket vesz a bennük lévő chipekért. Wennink a céget nem nevezte meg, de állítólag autógyártásban utaznak.

Ne hagyd ki!