Beléphet hazánk a félvezetőgyártás piacára
Fotó: Shutterstock

Chipgyártásban erősíthet Magyarország

Megkezdődhet Magyarország belépése a félvezetőgyártás piacára: elfogadta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium chiphordozó kerámialapka K+F+I projekt indítására irányuló javaslatát a kormány. Egymilliárdos kormányzati támogatást szavaztak meg az ehhez szükséges kapacitások kiépítéséhez.


Félvezetők gyártását mozdítaná elő a kormány

Chiphordozó kerámialapkák fejlesztési és gyártási kapacitásainak kialakítása érdekében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium felmérte a hazai K+F képességeket. Úgy találták, a gyártókapacitás középtávon kiépíthető.

A COVID alatt tapasztalt chiphiány rámutatott egész Európa sérülékenységére, miközben hazánk jelenleg is világszínvonalú anyagkutatási képességekkel rendelkezik. Erre a tudásra építve, a fejlett technológiai piacra való belépéssel jelentősen növelhető a magyar gazdaság versenyképessége és szuverenitása, egyúttal jelentősen csökkenthető az ország nemzetközi kitettsége

- idézi Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkárt a Portfolio.

A politikus megjegyezte, technológiailag gyorsan változik a félvezető üzletág, valamint kiemelkedő a fejlesztési tevékenység az értéklánc minden szakaszában.

A széleskörű innovációs tevékenység okán a projekt és a későbbi fejlesztések érdemben járulnak hozzá a magyar gazdaság technológiai fejlettségének előmozdításához, az Ipar 4.0 folyamataihoz, az ipar technológiaváltásához

- mondta az államtitkár.

Zuhanhatnak a chipgyártók bevételei

A Gartner piackutató előrejelzése szerint a globális félvezetőgyártók bevétele 532 milliárd dollárra eshet idén, ami nagyjából 11 százalékos csökkenést takar éves alapon. A kutatók a visszaesést leginkább a gyenge kereslettel és a chipek túlkínálatával magyarázzák: az utóbbi időben felhalmozódtak a készletek és csökkentek a chipárak.

Azonban változhat a helyzet jövőre. A jelentés alapján az ágazati cégek bevételei átlagosan 18,5 százalékkal, 631 milliárd dollárra nőhetnek. Úgy látják, amíg a DRAM-memóriákból származó árbevétel 39,4 százalékkal, 47,6 milliárd dollárra eshet idén, jövőre 86,8 százalékos növekedés várható ebben a szegmensben. A NAND memóriáknál pedig a bevétel 32,9 százalékkal, 38,9 milliárd dollárra zsugorodhat 2023-ban, de jövőre 60,7 százalékkal is növekedhet.

Több éves hullámvölgy a világ chipgyártásában

2022 elején óriási túlkeresletet kellett volna kielégíteniük, azonban idén januárra a 160 milliárd dolláros iparág minden idők egyik legnagyobb visszaesését élte meg. Óriási chipkészletek álltak a raktárakban, a megrendelések száma csökkent, a chipárak pedig zuhantak.

A példátlan válság nemcsak az olyan iparági vezetők, mint az SK Hynix Inc. és a Micron Technology Inc. készpénztartalékait emészti fel, hanem a beszállítóikat is destabilizálja. A technológiai exportra támaszkodó ázsiai gazdaságokat megviseli, és arra kényszeríti a kevés megmaradt iparági szereplőt, hogy komoly együttműködési szerződéseket kössön, vagy akár a fúziókat is fontolóra vegye

- nyilatkozta Avril Wut, a TrendForce vezető kutatási alelnöke az év elején.


Ne hagyd ki!