Pedig októberben mélyponton volt a vállalat

Száguld a piacon az világ legnagyobb grafikuschip-gyártója, az Nvidia, amíg más gyártók jellemzően gyengén teljesítenek a szektorban. A sikereit a mesterséges intelligencia (MI) - fejlesztéseket támogató megoldásainak köszönheti. Fontos mérföldkőhöz érkezett a cég.


Az MI-t támogató fejlesztései viszik előre az Nvidiát

Az Nvidia szuperszámítógépei adják az alapot a generatív mesterséges intelligencia (MI) modellek működéséhez, melyek az elmúlt néhány hónapban váltak korunk talán legfontosabb „számítási platformjaivá”.

Az Nvidia gyakorlatilag egyedül uralja az MI-célszámítógépek és célprocesszorok piacát a kínálati oldalon. Leginkább ennek köszönhető, hogy a cég történelmet írhat a napokban, hiszen a részvényeinek az összértéke állomhatárt érhet el.

A hwsw megjegyzi, az Nvidia folyamatban lévő nagy fejlesztései a DGX szuperszámítógépek. Ezekkel az eszközökkel a kellően tőkeerős cégek saját generatív MI-modelleket alkothatnak és dobhatnak piacra az arra épülő termékek tömegével.

A várhatóan az év végén megjelenő DGX GH200 rendszerekért - az Nvidia szerint - már bejelentkezett a Google, a Microsoft és a Meta is. Továbbá a cég egy saját rendszert is épít, a Helios-t, amelyben négy DGX GH200-at kapcsolnak össze.

Karnyújtásnyira az 1000 milliárd dolláros álomhatártól

Mindezek hatása az Nvidia részvényei szárnyalnak a tőzsdéken. Különösen azután ugrott meg az értékük, hogy a cég a múlt héten közzétette a negyedéves üzleti jelentését, mely a vártnál jóval erősebb számokat mutat. A további jelentős növekedéssel számoló prognózisuk miatt a vállalat részvényének az érté meghaladta a 400 dollárt, az összértékük pedig alulról súrolta az 1000 milliárd dolláros álomhatárt a cikk megírásakor. Pedig tavaly októberben mélyponton voltak: kicsivel 110 dollár felett kereskedtek a papírjaikkal.

A chipgyártók közül az Nvidia lehet az első, amely megugorja az 1000 milliárdos szintet, valamint az amerikai technológiai multik között a hatodik az Apple, az Amazon, a Meta, a Microsoft és az Alphabet után. Igaz, a Meta 2021-ben kiesett a klubból, és azóta sem tudta visszatornászni magát.

Zuhanhatnak a chipgyártók bevételei

Tehát az Nvidia szárnyal, viszont a siker elkerüli a világ legtöbb chipgyártóját manapság. A Gartner piackutató előrejelzése szerint a globális félvezetőgyártók bevétele 532 milliárd dollárra eshet idén, ami nagyjából 11 százalékos csökkenést takar éves alapon. A kutatók a visszaesést leginkább a gyenge kereslettel és a chipek túlkínálatával magyarázzák: az utóbbi időben felhalmozódtak a készletek és csökkentek a chipárak.

Azonban változhat a helyzet jövőre. A jelentés alapján az ágazati cégek bevételei átlagosan 18,5 százalékkal, 631 milliárd dollárra nőhetnek. Úgy látják, amíg a DRAM-memóriákból származó árbevétel 39,4 százalékkal, 47,6 milliárd dollárra eshet idén, jövőre 86,8 százalékos növekedés várható ebben a szegmensben. A NAND memóriáknál pedig a bevétel 32,9 százalékkal, 38,9 milliárd dollárra zsugorodhat 2023-ban, de jövőre 60,7 százalékkal is növekedhet

Ne hagyd ki!