A Föld áramfelhasználása az űrből nézve
Fotó: Unsplash

A Bitcoin már több áramot fogyaszt, mint Finnország

A tech-szektorban hónapok óta forró téma a Bitcoin globális energiaigénye és környezetszennyező hatása. Egy friss kutatásból az is kiderült, hogy nagyjából mekkora az a bizonyos energiaigény. Spoiler veszély: óriási.


Ezek a fránya kutatások...

A Bitcoin piaci értéke egyetlen év alatt közel az ötszörösére nőtt, amivel egyenesen arányosan a valuta fenntartásához szükséges energia mennyisége is brutálisan megugrott. Utóbbi hátterében főleg a token bányászatának kiugró népszerűsége áll. A bányászat során a hálózatra kötött gépek komplex matematikai problémákat oldanak meg, amelyek segítenek ellenőrizni a digitális valutatranzakciókat. A bányászok a munkájukért cserébe Bitcoin-t kapnak jutalmul, de minél többen versenyeznek az értékes tokenekért, annál több energia szükséges a hálózat működtetéséhez. Elég nehéz pontosan meghatározni, hogy a Bitcoin bányászata mennyi energiát igényel, de a New York Times legújabb kutatása segít perspektívába helyezni a valuta globális fogyasztását. Kapaszkodjatok!

Megdöbbentő adatok

  • A Bitcoin-bányászgépek éves elektromos energiafogyasztása 91 Terawattórára tehető
  • Ez több, mint az 5,5 millió lakosú Finnország teljes éves villamosenergia-fogyasztása
  • Ez azt jelenti, hogy a Bitcoin az egész világ áramfogyasztásának 0,5 százalékáért felel
  • Ennyi árammal egész Washington államot el lehetne látni, de az USA lakossága által hűtésre használt energia egyharmadát is kitenné
  • A Google 91 Terawattórányi energiából a teljes globális hálózatát hét évig működtethetné
  • A valuta energiaigénye öt év alatt a tízszeresére nőtt

Egyre csak rosszabb lesz

A fokozódó verseny következtében a Bitcoin-bányászat saját iparággá nőtt, ami speciális gépeket, szervereket és hatalmas adatközpontokat igényel, amelyek képesek megfelelően lehűteni a csúcsra járatott eszközöket.

A lap megjegyzi, hogy a számítási folyamatok is jóval bonyolultabbá váltak az elmúlt években. Ez azt jelenti, hogy míg 2011-ben egy egyszerű asztali számítógéppel is lehetett bányászni, addig napjainkban egyetlen Bitcoin kitermeléséhez annyi energia szükséges, amennyit egy átlagos háztartás 13 év alatt fogyaszt el.

Hogy mi? Tessék?

A Kínai Tudományegyetem kutatása alapján 2024-re tetőzhet a kriptovaluták bányászatához alapul szolgáló blockchain hálózat energiafelhasználása. Ezen a ponton a hálózat 297 terawattóra energiaigénnyel fog robotolni, ami körülbelül 130,5 millió tonnányi szén-dioxidot fog a környezetbe pumpálni. Ez az üvegházhatású gázkibocsátás nagyobb lenne, mint például egész Csehország éves légszennyezése.

Ne hagyd ki!