Használt gumiabroncsok
Fotó: Shutterstock

Fontos változás készül a használt gumiabroncsok leadásánál

Az elhasználódott gumiabroncsokat októbertől ingyenesen lehet majd leadni, emellett a használt sütőolaj és a textilhulladék elkülönített gyűjtését is biztosítja a MOHU MOL Zrt. - mondta el az Energiaügyi Minisztérium (EM) közleménye szerint Raisz Anikó államtitkár annak kapcsán, hogy a kormány társadalmi egyeztetésre bocsájtotta az egyes termékekre vonatkozó kormányrendelet tervezetét.Júliustól az egész országban új hulladékgazdálkodási rendszert vezetnek be, amelyben az államtól a MOHU MOL Zrt. veszi át a feladatokat. Az új rendszerrel együtt az EU elvárásainak megfelelően elindul az új, kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer is, amelyben a környezetszennyező termékek gyártóinak "a szennyező fizet" elve alapján díjat kell fizetniük a termékeik hulladékkezelésével kapcsolatos költségek megtérítésére.


A kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer hatálya alá tartozó egyes termékkategóriákra - így a gumiabroncsra, a textiltermékekre és a sütőolajra - speciális szabályok vonatkoznak majd. A társadalmi egyeztetésre bocsájtott tervezet szerint a hulladékká vált gumiabroncsot október elsejétől kötelező külön gyűjteni és a koncessziós társaságnak, a koncesszori alvállalkozónak vagy a forgalmazónak leadni, aki térítésmentesen átveszi.

A veszélys hulladéknak minősülő használt gumiabroncsok ingyenes leadására egyébként eddig is volt mód, a gumi.hu blog tavalyi cikke össze is foglalta az ezzel kapcsolatos tudnivalókat:

  • Keresse fel a lakóhelyéhez legközelebbi hulladékudvart! Érdemes tájékozódni, hogy az adott udvar milyen típusú hulladékokat fogad el. Ezt a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) hulladékudvarainál, a +3680353353 telefonszámon teheti meg!
  • Győződjön meg arról, hogy ingyenesen leadható a gumi. Fontos, hogy évi egy gumi szett leadása, illetve maximális 150 kilogrammnyi hulladék leadása lehetséges ingyenesen. Illetve kizárólag személyautó és kisteherautó abroncsok adhatóak le.
  • Szállítsa a hulladékudvarba a használt gumikat. A hulladék leadáshoz szükséges érvényes lakcímkártya és papíralapú vagy digitális igazolás arról, hogy a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás díjat megtérítette.

Öszefoglalva:

Számos kijelölt hulladékudvarban már most is költségtérítés nélkül leadhatóak az elhasznált gumik. Több gumi szervizben lehetőség van a gumicsere után ingyen vagy alacsony díj ellenében leadni a régi gumikat, jellemzően akkor, ha a vásárló ott szerzi be az újakat. Bár a közleményből nem derül ki, feltételezzük, hogy a társadalmi egyeztetésre bocsájtott tervezet a jelenlegi, nehézkes rendszer szabályait egyértelműsítené, egyszerűsítené, módosítaná.


A tervezet azt is kimondja, hogy a használt sütőolaj gyűjtésének biztosítása céljából az erre szolgáló gyűjtőedények elhelyezését a forgalmazó, a települési önkormányzat, az üzemanyag-töltőállomás és meghatározott oktatási intézmény a koncessziós társasággal kötött szerződés alapján biztosíthatja.

A hulladékká vált textiltermék elkülönített gyűjtése érdekében a gyűjtőedények elhelyezését a forgalmazó és a települési önkormányzat a koncessziós társasággal kötött szerződés alapján biztosíthatja.

Raisz Anikó a közleményben hangsúlyozta, hogy az intézkedéssel hatékonyabbá válik a hulladékgazdálkodás és emelkedhetnek a hulladékgyűjtési és hasznosítási ar


Ne hagyd ki!