Soroljuk azt is, melyek a legnagyobb környezeti problémák a magyarok szerint
Fotó: Shutterstock

A magyarok fele nem fizetne többet környezetbarát áruért

Környezeti, természetvédelmi problémákkal kapcsolatban kérdezte a magyarokat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A felmérésből például kiderült, ötből négy ember nem vásárol betétdíjas termékeket.


Nem igazán foglalkoznak betétdíjas termékekkel a magyarok

A KSH környezeti gondokra vonatkozó felmérése szerint az illegális hulladéklerakók és a sok szemét jelentették a legnagyobb környezetvédelmi problémákat tavaly Magyarországon. A második helyre a jelentős autóforgalom, valamint a tömegközlekedést használók alacsony aránya, a harmadikra pedig a folyók, a tavak és a talajvíz szennyeződése került.

Mint kiderült, a lakosság 79 százaléka nem használ betétdíjas csomagolásokat. Azonban a HVG megjegyzi, az új palackvisszaváltási rendszer miatt várhatóan több ilyen göngyöleget fogunk alkalmazni a jövőben.

A magyar háztartások 35 százaléka vásárolt használt terméket tavaly. Környezetbarát árucikkeket pedig a 41 százalékuk vesz rendszeresen.

Végezetül a kutatás arra is rámutatott, hogy a lakosság 51 százaléka nem hajlandó többet fizetni a környezetbarát termékekért.

Óriási mennyiségű európai szemét köt ki Délkelet-Ázsia országaiban

Egyébként az Európai Bizottság szerint az EU szemétexportjának 15-30 százaléka lehet illegális, amiből a maffia jelentős, milliárd eurós hasznot realizál – írja a Deutsche Welle.

Az ENSZ szerint 2017 és 2021 között az Asean-országok 100 millió tonna szemetet importáltak Európából - jelentős részét illegálisan -, melynek értéke körülbelül 50 milliárd dollár lehetett.

A kínai szemétimport-tilalom után, vagyis 2018 óta a maffia új útvonalakat és célországokat keresett a szemétszállítmányainak, majd elsősorban a délkelet-ázsiai államokat célozta meg.

Indonézia szemétimportja különösen nagyot növekedett, ami komoly egészségügyi problémákat okoz például Jáva és Szumátra szigetén az ott élőknél.

Ráadásul a helyi hatóságok gyakran megvesztegethetők. Emellett megfelelő erőforrásuk vagy szakértelmük sincs a tevékenység ellenőrzéséhez.

Néhány országban az illegális szemételhelyezés nem is minősül bűncselekménynek. Csak kihágásnak, amivel a rendőrség jellemzően nem foglalkozik.


Ne hagyd ki!